Prezident USA Barack Obama podpořil nezávislý palestinský stát

Izraelci a Palestinci se musejí naučit žít bok po boku ve dvou nezávislých státech. Při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to uvedl americký prezident Barack Obama. Washingtonská schůzka byla prvním Obamovým pokusem o obnovení blízkovýchodního mírového procesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama | Zdroj: ČTK

Řešením blízkovýchodního konfliktu je podle Baracka Obamy existence dvou nezávislých států, ve kterých budou žít v míru bok po boku Palestinci a Izraelci. "Je to v zájmu nejenom Palestinců, ale také Izraelců, Spojených států a celé mezinárodní komunity," řekl americký prezident.

Jenže existenci palestinského státu zatím izraelský premiér nepřipouští. Benjamin Netanjahu sice mluví o tom, že Izraelci chtějí žít v míru s Palestinci, kteří si budou sami vládnout, ale neříká přitom, že by měli mít vlastní stát.

"Chci okamžitě začít mírová jednání s Palestinci," ujistil izraelský premiér. Podle izraelských i amerických médií je ale patrné, že první schůzka prezidenta Obamy s Benjaminem Netanjahuem nepřinesla zásadní průlom.

Šéf Bílého domu vyzval Izraelce, aby přestali budovat osady na palestinských územích západně od Jordánu. K tomu je podle něj koneckonců zavazuje mírový plán z roku 2003.

Jenže právě v den prvního jednání premiéra Netanjahua s prezidentem Obamou začali Izraelci prodávat parcely v jedné nové osadě. Tím dali najevo, že své plány nehodlají jen tak měnit.

Oba státníci se podle očekávání shodli v tom, že se Írán nesmí stát jadernou mocností. Barack Obama Teheránu nabídl po nástupu k moci dialog.

Po schůzce s Benjaminem Netanjahuem nechtěl ale americký prezident stanovit žádný pevný termín, dokdy by Íránci měli nabídku využít. Zmínil se jen, že doufá v pokrok do konce roku.

Na příští týden má americký prezident v plánu jednání o blízkovýchodním mírovém procesu s egyptskými a palestinskými představiteli.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme