Čínská vláda zavedla opatření kvůli smogu, nesmějí vyjíždět ani některé vládní vozy

Sever Číny se dusí už třetí den ve smogu. Znečištění ovzduší, se kterým bojuje většina měst včetně Pekingu, je nejhorší za posledních deset let. Situaci kritizuje už nejen veřejnost, ale i státní media. Vláda proto zavádí protismogová opatření. Do ulic nesmějí vyjíždět některé vládní vozy a zastavil se i provoz vybraných továren. Situace v metropoli se ale nelepší. Kvůli bezvětří by se dokonce mohla v následujících dnech zhoršit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí smog

Peking dusí smog | Zdroj: Reuters

Před smogem varují i lékaři, jakékoli aktivity venku jsou podle nich zdraví nebezpečné. Polétavý prach v metropoli překročil už všechny dosavadní limity. Podle odborníků by se navíc situace mohla ještě zhoršit. Dopad to má především na zdraví starších lidí a dětí.

Dětská nemocnice v Pekingu přijímá denně okolo sedmi tisíc pacientů s nemocemi dýchacích cest.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínská vláda zavedla první protismogová opatření. Podrobnosti od zpravodajky ČRo Kateřiny Procházkové

Kvůli hustému smogu také klesla viditelnost na mnoha místech na méně než 50 metrů. Úřady proto uzavřely desítky silnic a zrušily řady letů.

Čínské úřady začaly na kritickou situaci reagovat až po třech dnech. Přiměly je k tomu i rozhořčené komentáře na sociálních sítích, nechaly uzavřené některé stavby a továrny v Pekingu.

V rámci proti smogových opatření mají částečný zákaz vyjíždět i vládní vozy. Ulice a stromy stříkají metaři vodou, ale zásadní rozhodnutí o omezení provozu nebo výroby zatím úřady nevydaly.

Před smogem varuje i čínská státní televize CCTV, která upozorňuje na vysoké hodnoty škodlivin ve vzduchu a radí omezit pobyt venku. Hodnoty, které publikují čínské úřady, se ale liší od těch, které má americké velvyslanectví v Pekingu.

Podle nich se index kvality ovzduší vyšplhal už za rekordní hranici 700 mikrogramů na metr krychlový. To je podle Světové zdravotnické organizace 40krát více než je povolený limit.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme