Čínský premiér za týden zamíří do Severní Koreje

Čínský premiér příští týden navštíví Severní Koreu. Wen Ťia-pao bude v Pchjongjangu jednat s Kim Čong-ilem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Triumfální brána Kesonmun

Triumfální brána Kesonmun | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Podle jihokorejských médií se očekává návrat Severní Koreje k rozhovorům o jaderném odzbrojení.

Peking je hlavním spojencem Pchjongjangu a podle expertů je prakticky jediný, kdo může přimět režim Kim Čong-ila k ústupkům:

Wen Ťia-pao se s Kim Čong-ilem setká krátce po oslavách 60.výročí vzniku ČLR. Jeho návštěvu ve dnech 4. - 6.října potvrdila i severokorejská vládní agentura KCNA.

Ekonomická pomoc?

Jihokorejská média odvolávající se na nejmenované čínské diplomaty v této souvislosti uvedla, že Wen Ťia-pao slíbí Pchjongjangu další ekonomickou pomoc výměnou za návrat k šestistranným rozhovorům o severokorejském nukleárním programu.

Režim Kim Čong-ila od nich letos v dubnu odstoupil poté, co mezinárodní společenství kritizovalo odpálení severokorejské rakety.

Pchjongjang tvrdil, že měla na oběžnou dráhu vynést vědeckou družici, podle Spojených států a jejich spojenců ale šlo o zkoušku střely dlouhého doletu.

Robert Mikoláš, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme