Záchranáři na Jávě pátrají po pohřešovaných po zemětřesení

Při zemětřesení, které ve středu zasáhlo indonéský ostrov Jáva, zahynulo podle nejnovější bilance 57 lidí. Odborníci se obávají, že ani toto číslo nebude konečné. Otřesy v západní části ostrova dosáhly síly 7 stupňů Richterovy škály a byly citelné i v indonéském hlavním městě Jakartě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva | Zdroj: ČTK

Poničeno bylo prý kolem 18.000 budov. Mnoho lidí se stále pohřešuje a záchranné týmy po nich pátrají v ruinách domů.

Následky otřesů jsou poměrně velké, ale přesné škody se teprve zjišťují, řekl Radiožurnálu Vladislav Vik, programový manažer Charity ČR pro jihovýchodní Asii, který je v indonéské provincii Aceh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Vladislavem Vikem v Ozvěnách dne

"Co já mám hlášeno, tak v současnosti je nezvěstných zhruba 300 až 400 lidí, takže zatím je těžko říct, jak velká ta katastrofa byla."

"Existuje vládní tým, který zjišťuje rozsah škod, na místě jsou přítomny i mezinárodní organizace. My tam máme kolegy z indonéské Charity, která už tam poslala pětičlenný tým, speciálně vycvičený na to, aby uměli rychle zhodnotit situaci a navrhnout, jak obětem zemětřesení pomoci," popsal situaci v oblasti katastrofy Vladislav Vik.

Pomoc Indonésii už nabídlo mnoho sousedních států včetně Austrálie a Japonska.

Otřesy, které byly cítit stovky kilometrů od epicentra, připomněly obyvatelům ostrovů pět let staré zážitky, kdy je zasáhla mohutná vlna tsunami vyvolaná mimořádně silným zemětřesením v Indickém oceánu.

Přečtěte si také:
Při zemětřesení v Indonésii zahynulo nejméně 44 lidí
Indonésii zasáhla krátce po sobě dvě silná zemětřesení

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme