V USA se opět demonstrovalo kvůli černochům zabitým policií, protesty provázela mimořádná opatření

Do ulic několika amerických měst v pátek opět vyšly tisíce lidí, kteří demonstrovali kvůli smrti dvou černochů zastřelených tento týden při policejních kontrolách. Největší protest zažila Atlanta, davy demonstrantů se však objevily i v New Yorku, Filadelfii, San Francisku a Phoenixu. Protesty byly podle agentury Reuters nenásilné, zatčena byla desítka lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v New Yorku demonstrovali kvůli černochům zabitým policií

Lidé v New Yorku demonstrovali kvůli černochům zabitým policií | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtek se podobné protesty v Dallasu staly místem hromadné vraždy pěti policistů, které zastřelil muž s odstřelovací zbraní. Pachatele policie zabila. Motiv byl zřejmě rasistický: vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté.

Demonstrace, které se konaly o den později, v pátek večer místního času (dnes nad ránem SELČ), tak provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Na protestní pochod tisíců lidí v Atlantě dohlížely posádky desítek policejních vozů, podle starosty Kasima Reeda však k žádným větším střetům mezi účastníky demonstrace a policisty nedošlo, zatčeno bylo deset lidí.

Federální ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek zahájilo vyšetřování smrti černochů v Minnesotě a v Louisianě, kteří zemřeli při policejních zásazích. V Minnesotě byl několika výstřely při běžné dopravní kontrole ve středu zabit Philand Castile, kterého policisté zastavili kvůli rozbitému světlu jeho vozu. V Louisianě o den dříve zemřel Alton Sterling, jehož policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Oba incidenty podobně jako mnoho podobných v minulosti vyvolaly pochybnosti o přiměřenosti policejního zásahu. Největší debaty o policejním násilí způsobilo zabití Erika Garnera v New Yorku a Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme