Střelec v Dallasu prý úmyslně mířil na bělošské policisty. Zneškodnil ho robot

Muž, který v americkém Dallasu střílel na policisty, mířil cíleně na ty s bílou barvou pleti. Oznámil to šéf dallaské policie David Brown. Po útoku během demonstrace proti policejnímu násilí zemřelo pět policistů. Dalších šest policistů a jeden civilista jsou zranění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Dallasu střelci z vyvýšených míst zabili 4 policisty

V Dallasu střelci z vyvýšených míst zabili 4 policisty | Zdroj: ČTK

Incident se stal během čtvrtečního protestu v Dallasu, během nějž lidé demonstrovali proti policejnímu násilí na černoších. Akce sama byla poměrně poklidná – až do chvíle, než se ozvaly výstřely.

Šéf dallaské police uvedl, že ve vazbě jsou tři podezřelí. Čtvrtého muže, který se po střelbě zabarikádoval v garážích, policisté obklíčili a poté zabili. Nepotvrdily se tak dřívější spekulace, že útočník spáchal sebevraždu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění po střelbě v Dallasu přiblížila Nina Marcussen, ředitelka tamní České školy Václava Havla

„Jednání selhalo a znovu se začalo střílet. Neviděli jsme jinou možnost než proti podezřelému použít pyrotechnického robota. Na jeho rameno jsme umístili výbušninu a odpálili ji v místech, kde se nacházel podezřelý. Ten pak v důsledku výbuchu zahynul,“ uvedl policejní šéf David Brown na tiskové konferenci.

Muž prý před tím prohlásil, že nebyl součástí žádné supiny a že jednal sám. „Podezřelý řekl, že ho štvou nedávné případy policejní střelby (případy z Minnesoty a Louisiany, kde policisté za podezřelých okolností zastřelili dva černošské muže, pozn. red.) a také že byl naštvaný na bělochy a chtěl je zabíjet, především bělošské policisty,“ řekl Brown.

Dallaská policie identifikovala zabitého střelce jako 25letého Micaha Xaviera Johnsona. Podle listu Los Angeles Times neměl kriminální minulost a ani nebyl napojený na nějakou radikální skupinu.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z americké vlády uvedla, že Johnson byl záložák americké armády.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme