Střelba na policisty v Dallasu: pět mrtvých a zákaz vycházení. Čtvrtý útočník se údajně zastřelil

Nejméně dva útočníci zastřelili během demonstrace v Dallasu pět policistů, sedm dalších a dva civilisti byli zraněni. Dallaská policie mezitím zatkla tři podezřelé. Čtvrtý se podle amerických médií po střetu s policií sám zastřelil. Ve městě platí zákaz vycházení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohnutý policista utišuje kolegyni v Baylorské univerzitní nemocnici v Dallasu

Pohnutý policista utišuje kolegyni v Baylorské univerzitní nemocnici v Dallasu | Zdroj: ČTK

Dallaská policie na svém sociálním účtu uvedla, že dva podezřelé zadržela po policejní honičce. Zadržení podle dostupných informací odmítají spolupracovat. Nedaleko místa, kde policie obklíčila dalšího z podezřelých, pak nalezla podezřelý balíček. Na místě proto zasahovali pyrotechnici.

„Ještě je zatčena jedna žena, která měla do ujíždějícího vozidla vhodit balík kamuflážové textilie, v kterém mohly být zbraně nebo výbušniny. Policie ale neuvedla žádné podrobnosti, dokonce ani jména podezřelých,“ popsal Českému rozhlasu spolupracovník ze Spojených států Dušan Neumann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejméně dva útočníci zastřelili při demonstraci v americkém Dallasu pět policistů. O tématu hovořil spolupracovník ČRo z USA Dušan Neumann a redaktor českého vydání magazínu Newsweek Daniel Anýž

Podle agentury AP probíhala v garážích nedaleko univerzitního kampusu přestřelka mezi policií a čtvrtým podezřelým. Policie s ním vyjednávala, muž se ale podle amerických médií sám zastřelil. Ze záběrů místních televizních štábů se zdá, že policejní operace je u konce.

Policejnímu vyjednavači řekl, že pokud policisté zasáhnou, je odhodlaný jich zabít co nejvíc. Měl u sebe navíc mít výbušniny. Podle svědectví na twitteru v okolí garáží zaznělo několik výbuchů. Policie prohledávala okolí kvůli nastraženým bombám, žádné ale nenašla.

Na zpravodajském webu BBC se také objevilo svědectví jedné ženy, která popisuje, jak se nejprve ozvaly dva výstřely a potom se spustila doslova smršť střel.

Útočníci měli mít podle místní policie akci připravenou. Na policisty zřejmě pálili z vyvýšených míst v budovách. Jejich motiv zatím policie neoznámila. Podle šéfa dallaské policie Davida Browna není jisté, jestli se policistům podařilo zadržet všechny podezřelé.

Úřady také vyhlásily pátrání po Afroameričanovi, který po demonstraci chodil se zbraní nebo s její maketou. Policii se přihlásil sám, nedlouho poté byl propuštěn na svobodu.

Obama odsoudil útok jako zvrácený

Americká policie informovala o situaci v Dallasu amerického prezidenta Baracka Obamu, který je v Polsku na summitu NATO. Obama ještě před začátkem summitu vyjádřil pozůstalým soustrast.

„Federální vláda poskytne Dallasu, cokoliv bude potřebovat. Jsme svědky krutého, vypočítavého a zavrženíhodného útoku na naše policisty. FBI se už zapojila do vyšetřování celého případu,“ uvedl Obama.

Podle něj by se Spojené státy měly vyvarovat rasové nerovnosti v právním systému, zabíjení se totiž nedá ničím ospravedlnit.

Pro americkou policii je to nejtragičtější den od teroristických útoků z 11. září z roku 2001.

Dva zastřelení Afroameričané

Incident se stal během protestu proti policejním zásahům v Minnesotě a Louisianě, při kterých tento týden zemřeli dva Afroameričané. Podle CNN byl protest poklidný až do chvíle, kdy se ozvaly výstřely.

V Dallasu střelci z vyvýšených míst zabili 4 policisty | Foto: ČTK/AP

Demonstrace proti policejnímu násilí vyvolal už úterní incident v Louisianě, kde policisté během zatýkání zastřelili sedmatřicetiletého Afroameričana. Při čtvrteční dopravní kontrole v Minnesotě pak strážník zastřelil dvaatřicetiletého muže. Podle tamního guvernéra jednala policie rasisticky.

Prezident USA Barack Obama připomněl, že Afroameričané loni v důsledku policejních zásahů umírali dvakrát častěji než běloši.

Protože Spojené státy žádnou veřejnou statistiku nevedly, začal loni oběti policejních zásahů sčítat britský deník Guardian. Podle jeho informací americká policie během loňského roku zabila 1146 lidí, přitom letos už více než 560 obětí.

Policisté - případy úmrtí ve službě v USA | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme