Nor Botn si dojel pro první pódium ve Světovém poháru. ‚Jsem nudný, dělám jen biatlon,‘ směje se

Neuvěřitelnou bilanci mají v této sezóně norští biatlonisté. Drží prvních šest míst průběžného hodnocení Světového poháru a také se na stupně vítězů dostalo všech osm mužů, kteří se tuhle zimu v elitním seriálu představili. Naposledy ve sprintu v americkém Soldier Hollow skončil třetí Johan-Olav Botn.

Od zpravodaje z místa Soldier Hollow Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šťastný Johan-Olav Botn v cíli sprintu

Šťastný Johan-Olav Botn v cíli sprintu | Foto: Rick Bowmer | Zdroj: ČTK / AP

Norští komentátoři nedokázali zadržet smích, vždyť Botn ve Světovém poháru nastoupil teprve potřetí v kariéře a ještě se startovním číslem 98, které obvykle nosívají outsideři. Do cíle doběhl víc než půl hodiny po vítězném Francouzi Ericu Perrotovi v době, kdy už někteří fanoušci opouštěli stadion.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Johana-Olava Botna po jeho premiérovém pódiu ve Světovém poháru

I samotnému Botnovi to připadalo bláznivé, před rokem se teprve začal prosazovat v nižším IBU Cupu a teď porazil všechny své slavnější norské krajany v čele s bratry Böovými, prý skoro božskými.

Johan-Olav Botn se má rozhodně od koho učit, ale zároveň je pro něj obtížné se vůbec probojovat do norského A-týmu pro Světové poháry, přestože mimo elitní seriál dominuje.

„Je jednoduché vidět tu stinnou stránku. Ale když už se do Světového poháru dostanu, tak mám skoro pokaždé ty nejlepší lyže, ten nejlepší realizační tým, prostě ty nejlepší podmínky. Takže to není jen špatné,“ říká Johan-Olav Botn, který se dočkal pozvánky mezi elitu podruhé v kariéře.

Když to bylo v Oberhofu poprvé, musel kvůli tomu nedobrovolně odpočívat v tu dobu šestý muž Světového poháru Vetle Christiansen, který to špatně nesl a v Norsku to mělo velkou odezvu, zvlášť když pak Christiansen vyhrál hned první závod po návratu.

„Stejně doufám, že svaz bude i dál biatlonisty prostřídávat. Přirovnal bych to k fotbalovému týmu: taky musíte měnit základní jedenáctku a dávat šanci dvanáctému, třináctému nebo čtrnáctému, abyste si ověřili jejich formu,“ polemizuje mladý Nor.

Spánek, jídlo a trénink

A kdo to vlastně je vycházející biatlonová hvězda Johan-Olav Botn?

„Možná budu tím nejnudnějším člověkem, jakého kdy potkáte. Celý rok dělám pouze jednu věc, a tou je biatlon. Nemám žádné koníčky. Prostě jen trénuju, spím a jím a tohle opakuju pořád dokola. Nemyslím si, že si dokážete představit někoho nudnějšího, než jsem já.“ 

Ale tu jednu věc dělá Johan-Olav Botn výborně.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme