‚Je načase vydat se na další životní etapu.‘ Gabriela Koukalová definitivně ukončila kariéru

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová se rozhodla v 29 letech ukončit sportovní kariéru. Po dvou letech, kdy chyběla v závodech Světového poháru, to definitivně oznámila na svém facebookovém profilu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dnešní krok pro mě není jednoduchý, ale já jsem se rozhodla svoji sportovní kariéru definitivně ukončit,“ uvedla Koukalová úterý na svém facebookovém profilu. „Jsem přesvědčená o tom, že je načase vydat se na další životní etapu, na kterou já už se hrozně těším,“ dodala bývalá biatlonistka.

Koukalová? Když bude chtít, může zavolat, říká šéf biatlonového svazu Hamza

Číst článek

Dvojnásobná mistryně světa, majitelka dvou stříbrných medailí z olympijských her v Soči a držitelka velkého glóbu pro celkovou vítězku Světového poháru se naposledy představila na biatlonové trati v březnu 2017 v Oslu v závodě s hromadným startem.

Další sezonu včetně olympijských her už Koukalová vynechala kvůli problémům s achilovkami a lýtkovými svaly. Stejné potíže ji vyřadily i z následující sezony.

„Nastalo pro mě asi nejtěžší období v životě. Všechno se to tak nějak sešlo a já jsem byla rozhodnutá s biatlonem definitivně skončit,“ vzpomíná Koukalová v prohlášení na facebooku.

Během nucené pauzy se od biatlonu odtrhla, později se ale začala k trénování vracet. „K mému překvapení začaly zdravotní problémy ustupovat. To byl ten důvod, proč jsem si řekla, že své rozhodnutí o konci kariéry ještě zvážím. Začala jsem s aktivní přípravou a zjistila jsem skvělou věc, protože mě najednou nic nebolelo, tréninky mě bavily. Nakoplo mě to natolik, že jsem začala zvažovat, že se prostě k biatlonu vrátím, i když by to určitě bylo velmi těžké.“

Nakonec se ale Koukalová rozhodla kariéru definitivně ukončit. „Nucené vyskočení z biatlonového kolotoče mi přineslo ještě jednu zásadní věc. Umožnilo mi podívat se na život z jiného úhlu pohledu. Uvědomila jsem si, kde jsou ty skutečné hodnoty, které mají pro můj život smysl, a které ne. Uvědomila jsem si, že sportovní výsledky nebo vidina nějakého pomyslného vítězství nemusí nutně znamenat šťastný a spokojený život.“

„Biatlon byl nedílnou součástí mého života a já si budu chtít navždy zapamatovat ty hezké chvíle,“ uvedla Koukalová, která má kromě šesti medailí z mistrovství světa a dvou z olympijských her na kontě i sedmnáct triumfů v individuálních závodech Světového poháru.

Hamza: Pro český biatlon udělala strašně moc

„Gabča byla výjimečná se vším všudy. Myslím, že pro český biatlon udělala strašně moc, asi nejvíc v historii ze všech sportovců,“ řekl Radiožurnálu prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

„Na druhou stranu jí určitě biatlon spoustu dal. U mě má kdokoliv dveře otevřené, až nastane čas a rozmyslí si, co chce. Když se bude chtít v jakékoliv formě do biatlonu vrátit, tak u mě má dveře otevřené,“ dodal Hamza.

Koukalová skončila s biatlonem jen jedenáct dní poté, co definitivně pověsila malorážku na hřebík i další výrazná biatlonová osobnost posledních let, Němka Laura Dahlmeierová. I ona se potýkala se zdravotními problémy, a i když se dokázala v průběhu uplynulé sezony na tratě vrátit a okamžitě se opět zařadila mezi elitu, nakonec se rozhodla v 25 letech skončit.

Gabriela Koukalová

Datum a místo narození: 1. listopadu 1989, Jablonec nad Nisou
Výška a váha: 170 cm, 62 kg
Největší úspěchy: dvojnásobná mistryně světa, dvojnásobná stříbrná olympijská medailistka, celková vítězka Světového poháru
- OH (0-2-0): 2014 (Soči) - 2x stříbro (závod s hromadným startem a smíšená štafeta)
- MS (2-2-2): 2013 (Nové Město) - bronz (smíšená štafeta), 2015 (Kontiolahti) - zlato (smíšená štafeta) a stříbro (vytrvalostní závod), 2017 (Hochfilzen) - zlato (sprint), stříbro (vytrvalostní závod) a bronz (stíhací závod)
SP: celková vítězka 2015/16; vítězka 17 závodů
Ocenění: vítězka ankety Sportovec roku 2017, 3x vítězka domácí ankety Biatlonista sezony (2013, 2016-17)
Rodina: vdaná za bývalého badmintonistu Petra Koukala

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme