Tenista Menšík na premiérový titul na okruhu ATP nedosáhl. Ve finále v Dauhá podlehl Chačanovovi

Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík nezakončil úspěšné vystoupení na turnaji v Dauhá premiérovým titulem na okruhu ATP. Rodák z Prostějova podlehl ve finále nasazené dvojce Karenu Chačanovovi z Ruska 6:7, 4:6. V duelu se sedmnáctým hráčem světa prohrál za hodinu a 50 minut.

Dauhá (Aktualizováno: 19:20 24. 2. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Jakub Menšík ve finále turnaje v Dauhá prohrál ve dvou setech

Tenista Jakub Menšík ve finále turnaje v Dauhá prohrál ve dvou setech | Zdroj: Profimedia

Menšík nenavázal na předchozí triumfy nad Španělem Alejandrem Davidovichem, Britem Andym Murraym, Rusem Andrejem Rubljovem a Francouzem Gaëlem Monfilsem. V utkání se mu nepodařilo ani jednou prolomit soupeřův servis. Talentovanému tenistovi nepomohlo ani 16 es a 33 vítězných míčů. Chačanov měl o deset vítězných úderů méně.

„Jsem smutný, že jsem dnes nevyhrál, ale i tak to byl skvělý a nezapomenutelný týden,“ řekl Menšík v rozhovoru na kurtu. Poděkoval organizátorům, trenérům, fanouškům, rodičům v hledišti i nemocnému trenérovi Tomáši Josefusovi, který na tribuně chyběl. „Děláme skvělou práci. Snad to příště vyjde a získáme i trofej,“ podotkl český hráč.

Menšík se dostal do finále teprve při svém třetím startu mezi elitou a prvním mimo grandslamy. Dosavadní dvě účasti v hlavních soutěžích nasbíral vloni na US Open a letos na Australian Open. V Kataru startoval díky výjimce pro mladé hráče kategorie takzvané „Next Gen“. Díky postupu do finále se posune do první stovky světového žebříčku, konkrétně na 87. místo.

Tie-break pro Chačanova

Oba hráči se po celý zápas opírali o servis. V úvodu prvního setu měl jediný brejkbol ve čtvrté hře Chačanov. Menšík jej ale odvrátil esem a sada později dospěla do tie-breaku.

V něm český tenista vedl 5:2, výhodu minibrejku ale poté ztratil kvůli dvojchybě. Dramatická zkrácená hra dospěla do stavu 12:12. Menšík do té doby nevyužil čtyři setboly, naopak Chačanov při Menšíkově servisu čtvrtý setbol proměnil a ujal se vedení. Chačanov vyhrál tie-break poměrem 14:12 podruhé za sebou. Stejným poměrem uspěl také v semifinále proti Australanovi Alexeji Popyrinovi.

„Jakub podával neskutečně a já také. Hlavou mi běžely různé myšlenky, že je to finále a tak. Snažil jsem se zůstat v klidu a dělat, co umím. Kdyby mě porazil, tak by mě zkrátka porazil. Zůstal jsem ale silný a jsem hrdý, že jsem ten první set získal. Dodalo mi to sebevědomí a pomohlo mi to i do toho druhého,“ uvedl sedmadvacetiletý Chačanov.

V úvodu druhého setu využil Chačanov psychické výhody. Hned v prvním gamu sebral Menšíkovi servis a utekl vzápětí do vedení 2:0. Také v dalším průběhu nenabídl českému tenistovi ani jediný brejkbol a při prvním mečbolu zakončil utkání esem.

Menšík nevyužil šanci stát se druhým českým vítězem turnaje ATP v tomto roce. V lednu triumfoval na turnaji v Adelaide Jiří Lehečka.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 493 465 dolarů):

Dvouhra - finále: 

Chačanov (2-Rus.) - Menšík (ČR) 7:6 (14:12), 6:4. 

Čtyřhra - finále: 

Venus, J. Murray (1-N. Zél./Brit.) - Sonego, Musetti (It.) 7:6 (7:0), 2:6, 10:8. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme