Menšíkova jízda v Dauhá nekončí, Monfilse porazil ve třech setech a čeká ho finále s Chačanovem

Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík si zahraje na turnaji v Dauhá senzačně o první titul. Prostějovský rodák porazil v semifinále 6:4, 1:6, 6:3 o devatenáct let staršího Francouze Gaëla Monfilse a v sobotním finále se střetne s druhým nasazeným Karenem Chačanovem z Ruska.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Menšík

Jakub Menšík | Zdroj: Reuters

„Je to úžasné. Doufám, že to není mé poslední finále. Zatím zažívám neuvěřitelný týden,“ řekl Menšík v rozhovoru na kurtu. „Gaël hrál neskutečně. Vím, že je to proti němu těžké, zvlášť s tím jeho dobrým pohybem. Pro každý bod jsem musel předvést svůj nejlepší úder,“ dodal český tenista, jenž se stal nejmladším finalistou v třicetileté historii turnaje.

Menšík se dostal do finále už při svém třetím startu mezi elitou a prvním mimo grandslamy. Dosavadní dvě účasti v hlavních soutěžích nasbíral velký český talent loni na US Open a letos na Australian Open.

„Musím říct, že jsem dnes předvedl jeden z nejlepších výkonů v životě. Jsem strašně rád, že jsem se na tuhle úroveň dostal v semifinále, snad budu zítra hrát také tak. Být v prvním ATP finále je úžasný pocit, nemám slov,“ řekl Menšík před sobotním utkáním se světovou sedmnáctkou Chačanovem, vítězem pěti turnajů.

V 18 letech a pěti měsících je aktuálně 116. hráč světa Menšík nejmladším finalistou na okruhu od hvězdného Španěla Carlose Alcaraze v roce 2021 v Umagu. Už po čtvrtfinále měl mladý Čech jistotu, že se poprvé posune do elitní stovky žebříčku.

Na turnaji i díky výjimce

Do hlavní soutěže turnaje s dotací 1,5 milionu dolarů se Menšík dostal díky výjimce pro hráče mladší 20 let. V katarské metropoli český daviscupový reprezentant postupně porazil pátého nasazeného Alejandra Davidoviche ze Španělska, po tříapůlhodinové bitvě bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho z Británie, pátého hráče žebříčku Andreje Rubljova z Ruska a dnes i čtyřnásobného finalistu turnaje Monfilse.

První set Menšík získal díky brejku v pátém gamu. Na začátku druhé sady sice vyhrál téměř exhibiční výměnu, v níž doběhl kraťas a dva loby, přičemž jeden vrátil úderem mezi nohama, ale sadu hladce získala bývalá světová šestka Monfils. Ve třetím setu Menšík ztratil rychle získaný brejk na 2:0, když ale sedmatřicetiletému Francouzi odskočil na 5:3, vedení už nepustil a prudkým servisem proměnil po necelých dvou hodinách druhý mečbol.

U sítě se pak Menšík se soupeřem objal a delší dobu si s ním povídal. „Říkal jsem mu, že když jsem byl malý, koukal jsem na něj hodně v televizi. Je to jeden z největších showmanů na kurtu. Je to skvělý kluk, snad si ještě proti sobě zahrajeme. Ty výměny s ním byly zábava,“ řekl senzační český finalista.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme