Poslední zápas kariéry. Lucie Šafářová vypadla ze čtyřhry Roland Garros v prvním kole

Lucie Šafářová ukončila kariéru prohrou v 1. kole čtyřhry na Roland Garros. V páru se Slovenkou Cibulkovou podlehly Keninové a Petkovicové 4:6, 0:6.

Paříž (Aktualizováno: 16:55 29. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Šafářová zvládla vstup do US Open

Lucie Šafářová | Foto: Jerry Lai-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletá Šafářová se původně se chtěla rozloučit už na Australian Open, ale do Melbourne kvůli zranění v lednu neodletěla. Pro mezinárodní rozlučkou tak zvolila antukové Roland Garros, kde v roce 2015 postoupila do svého jediného grandslamového finále dvouhry a čtyřhru tam ovládla v letech 2015 a 2017 s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.

Před Paříží se loučila dvakrát. Nejdříve s Fed Cupem, kdy vítězným volejem při mečbolu ukončila čtyřhru za rozhodnutého stavu v baráži s Kanadou. S českými fanoušky se pak rozloučila na začátku května na turnaji WTA J&T Banka Prague Open, kde hrála rovněž jen čtyřhru a vypadla v 1. kole.

Životní Roland Garros 2015

V Paříži nejvíc zazářila v roce 2015. Nikdy před tím nepatřila k největším favoritkám grandslamových turnajů, neměla za sebou úspěchy jako české rodačky, které Roland Garros dokázaly vyhrát, Martina Navrátilová nebo Hana Mandlíková. Před čtyřmi lety byla v Paříži až nasazenou třináctkou, ale na kurtech zářila podobně jako několik let před tím zmíněné legendy.

Spoluhráčka na poslední chvíli. Šafářová se bude loučit v deblu se Slovenkou Cibulkovou

Číst článek

A také porážela jednu slavnou soupeřku za druhou. V osmifinále třeba vítězku předchozího ročníku Rusku Mariu Šarapovovou, v semifinále ještě dřívější šampionku Srbku Ivanovićovou.

Záda měla tenkrát špinavá od antuky, po postupu do finále padla na zem, oči ji zářily štěstím, francouzsky děkovala fanouškům za nejlepší sportovní zážitek. „Měla jsem skleněné oči,“ smála se pak.

Ale i když byla Lucie Šafářová turnajovou třináctkou a na antuce v Paříži nikdy před tím nedošla dál než do čtvrtého kola, vzestup české tenistky nebyl dílem náhody. Na rozdíl od dřívějších let byla zdravá, měla v zádech grandslamové semifinále z Wimbledonu z předchozího roku a také našla trenéra, kterého mohla nazvat životním, Kanaďana Roba Steckleyho.

„Rob mě nutí, ať jím zdravě. Teď jím třeba 14 ovesnou kaši k snídani. Už jí nemůžu ani vidět,“ vyprávěla. V Paříži v roce 2015 fungovaly rituály, třeba kaše ke snídani, i věci na kurtu, na kterých se Lucie Šafářová společně trenérem domlouvala.

A jenom na hvězdnou Američanku Serenu Williamsovou to nakonec nestačilo.

Bohužel, @lucie safarova dnes už definitivně končí. Sice bych trval na opakování ceremoniálu a novém turnaji, ale respektuji :) a přeji moc štěstí v dalším období. No1 sportovkyně 🇨🇿👍🎩👏

16:27 – 29. 05. 2019

4 36

„Musí si uvědomit, že hrála hráčka, která vyhrála 20 grandslamů, s hráčkou, která byla poprvé ve finále. Klobouk dolů,“ chválil legendární Jan Kodeš. A přidaly se i Martina Navrátilová a Jana Novotná.

„Jsou to neuvěřitelné pocity štěstí. Jsem 12 let na túře a nikdy se mi to nepovedlo, o to víc si toho člověk teď váží. Pomalu mi to dochází a jsem strašně ráda za dva týdny, co jsem tu zažila,“ řekla Lucie Šafářová.

V roce 2015 byla nejvytíženější tenistkou Roland Garros. Den po finále ženské dvouhry získala společně s Američankou Bethanií Mattekovou Sandsovou jeden ze svých pěti grandslamových titulů v ženském deblu.

Jaroslav Plašil, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme