Rakušané byli blízko historickému obratu. Ve třetí třetině stáhli pětigólové manko, přesto slaví Kanada

Kanadští hokejisté vyhráli na mistrovství světa ve skupině A v Praze i třetí utkání, když udolali Rakousko 7:6 v prodloužení. Obhájci zlata poprvé na turnaji ztratili, přestože vedli po dvou třetinách 6:1.

Aktualizujeme Praha/Ostrava (Aktualizováno: 23:31 14. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce kanadského výběru Bowen Byram

Obránce kanadského výběru Bowen Byram | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

V čase 60:15 rozhodl o výhře favorita John Tavares. V dresu poražených se blýskl dvěma góly a nahrávkou zkušený útočník Peter Schneider, jenž působil v sezoně 2020/21 v extraligové Kometě Brno.

Úvodní dvě třetiny nenasvědčovaly žádnému dramatu. Zámořský gigant vedl na střely na branku 35:12 a na ledě jasně dominoval. Skóre otevřel Dylan Cozens, další trefu přidal v 10. minutě Brandon Guhle. Hned po 50 sekundách sice snížil Nissner, ale Bowen Byram brzy vrátil Kanďanům dvoubrankový náskok. Ve druhém dějství přidali další góly Jared McCann, Connor Bedard, který se trefil na šampionátu již pětkrát, a Pierre Luc-Dubois.

Třetí třetina snů

Kanaďané však v úvodu třetí třetiny notně polevili a Rakušané toho brzy využili. Nejprve Schneider po levé straně přebruslil Michaela Buntinga a vyzval ke snadnému zakončení Benjamina Baumgartnera. O 54 sekund později se sám zapsal mezi střelce, když překonal Jordan Binningtona povedenou ranou z úhlu.

Další šanci Aliho Wukovitse zlikvidoval výborným zákrokem kanadský brankář. V 51. minutě ho ale z dálky propálil Dominic Zwerger a přece jen závěr zdramatizoval.

Když si čtyři minuty před vypršením základní doby pohrál s Binningtonem při parádním zakončení opět Schneider, Rakušané vycítili šanci na senzaci. A ta nakonec opravdu přišla. Přesně v době, kdy gólman Madlener dojel na rakouskou střídačku, vyrovnal v čase 59:11 dalším pěkným gólem Marco Rossi.

Obrovskou euforii v hledišti, jehož převážná většina byla na straně outsidera, sice utlumil hned po 15 sekundách prodloužení výstavní ranou Tavares, přesto se Rakušané dočkali ovací.

Souboj o záchranu

Hokejisté Francie porazili na mistrovství světa v Ostravě Polsko 4:2, ve třetím utkání poprvé vyhráli a v tabulce skupiny B jsou se čtyřmi body pátí. Polsko na premiérové vítězství po postupu mezi elitu čeká, s jedním bodem je poslední.

Francouzi byli v úvodu aktivnější a podařilo se jim dostat do vedení. Polský brankář John Murray si sice připsal několik dobrých zákroků, v 9. minutě ale pustil za svá záda bekhendovou střelu Justina Addama, který nastoupil poprvé na turnaji. Stejný hráč se podepsal i pod druhý gól, když tečoval střelu Yoanna Auvitua.

Poláci se mohli vrátit do utkání v přesilových hrách, ani jednu ze dvou výhod v první třetině však využít nedokázali. Soupeř naopak proměnil hned první přesilovku, zakrytý výhled amerického rodáka v polské brance využil Da Costa. Snížit mohl Krzysztof Macias, Sebastian Ylönen byl ale připravený.

Do polské branky se pak místo Murrayho postavil Tomáš Fučík, v oslabení ale rychle inkasoval i on. S šancemi Polska na solidní výsledek to nevypadalo valně, nováček elitní skupiny se ale dokázal vrátit do zápasu. Ve 37. minutě se pohotovou dorážkou prosadil Dominik Pas a probudil polské fanoušky v ostravské hale. Následně předvedl Fučík výborný zákrok proti Steohanu Da Costovi a Bartosz Fraszko o pár sekund později z brejku snížil na 2:4.

MS v hokeji 2024

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme