Trump zrušil pozvání do Bílého domu pro vítěze NFL. Nelíbí se mu, že s ním hráči nesouhlasí

Prezident Spojených států na poslední chvíli zrušil na úterý plánované přijetí letošních vítězů ligy amerického fotbalu v Bílém domě. Donald Trump to zdůvodnil protestním poklekáváním fotbalistů při národní hymně a tím, že se tým Eagles chystal přijít v omezeném počtu. Klub z Filadelfie se ke zrušení návštěvy ve Washingtonu zatím oficiálně nevyjádřil.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Philadelphia Eagles po vyhraném Super Bowlu

Hráči Philadelphia Eagles po vyhraném Super Bowlu | Zdroj: Reuters
Přehrát

00:00 / 00:00

Trump zrušil pozvání vítězů NFL do Bílého domu. Podle samotných hráčů jde o zbabělost

Bílý dům vydal v předvečer plánované návštěvy prohlášení, podle kterého nebyli Philadelphia Eagles schopni vypravit celý tým a nesouhlasí se svým prezidentem, protože vyžaduje, aby fotbalisti před zápasy hrdě stáli při národní hymně a ctili tím americké vojáky.

Vítězný klub NFL pozvání přijal, ale dal najevo, že bude na každém z hráčů, jestli se do Bílého domu vypraví, což většina odmítla, jak uvádí jeden z nich Torrey Smith. Ten označil zrušení pozvání na poslední chvíli za zbabělé a vyjádření Bílého domu za lživé.

Nikdo prý pozvánku neodmítl jen proto, že Trump trvá na tom, aby hráči při hymně stáli, a popírá i Trumpův výklad, že protesty znamenají neúctu k americké armádě.

Kampaň „Take a knee“ začal Colin Kaepernick ze San Francisca v roce 2016, který jako první poklekl při americké hymně. Ta se hraje na začátku každého sportovního zápasu ve Spojených státech.

Klečení při hymně zakázáno. Za protesty budou kluby NFL dostávat pokuty

Číst článek

„Nebudu stát, abych ukázal hrdost na vlajku země, která potlačuje práva Afroameričanů a dalších lidí různé barvy pleti,“ komentoval v srpnu 2016 svůj protest pro NFL Media Kaepernick.

Stále více hráčů pak následně při hymně klečelo a letos v květnu na to zareagovalo vedení NFL. To bude od nové sezony pokutovat hráče, kteří by při hymně nestáli.

Aby Bílý dům zrušil pozvání pro vítěze jedné z amerických sportovních lig, se stalo poprvé. V roce 2017 odmítli pozvání Donalda Trumpa vládci NBA Golden State Warriors. Ve funkčním období Baracka Obamy zase nedorazil na tradiční setkání brankář Boston Bruins Tim Thomas.

Philadelphia Eagles vyhráli Super Bowl v únoru, kdy porazili New England Patriots a zajistili si první vítězství v NFL ve své klubové historii. K tomuto úspěchu jim americký prezident sám gratuloval na svém twitterovém účtu.

Jan Kaliba, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme