Cukrovka už není ve sportu překážkou. Díky vývoji medicíny můžou dělat vše, co chtějí, tvrdí lékařka

Připravovat se na vrcholné světové soutěže s diagnózou cukrovka prvního typu je složité, ale vzhledem k vývoji medicíny to není nemožné. Sportovci s diabetem jezdí na kole, běhají a dokážou se ve svých disciplínách vyrovnat nejlepším na světě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Matyáš Kopecký

Český cyklista Matyáš Kopecký | Foto: Nico Vereecken | Zdroj: Profimedia

Asi nejznámější českou reprezentantkou, která cukrovku prvního typu zvládá při plném zatížení, je skeletonistka Anna Färnstedtová. Je juniorskou mistryní světa, na olympijských hrách skončila v roce 2018 šestá, o čtyři roky pod pěti olympijskými kruhy dojela na sedmé pozici. V lednu roku 2022 jí byla diagnostikována cukrovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o tom, jak dokáží vrcholoví sportovci spojit kariéru s nemocí diabetes

„Anně diagnostikovali cukrovku v době, kdy se připravovala na olympijské hry“ říká lékařka Alena Váchová.

Propojení sportu, pohybu a diabetu prvního, ale i druhého stupně sleduje z pozice diabetoložky detailně. Ve spojených státech amerických působí tým, který sdružuje právě sportovce s cukrovkou prvního typu.

Výpovědi sportovců jsou podobné. Našli jim cukrovku, bylo jim kolem dvaceti let, chtěli být mistrem ve své zemi a lékař jim doporučil, ať se sportem nepřestávají a pokračují dál.

„Díky technologiím a glukózovým senzorům, které máme k dispozici a měří glykémy 24 hodin denně, můžeme přizpůsobit diabetikům skoro všechno,“ popisuje Váchová.

Kvůli cukrovce jsem vynechala jen jednu jízdu, říká skeletonistka Fernstädtová po první sezoně s nemocí

Číst článek

Součástí týmu Novo Nordsik, který mimochodem startoval i na etapovém závodě Okolo Jižních Čech, je také český cyklista Matyáš Kopecký.

Kopecký říká, že je důležitý pravidelný a přesně naplánovaný režim. Nejen tréninků, které rád absolvuje ráno, ale pak pečlivě díky moderním technologiím hlídá hladinu cukru v krvi.

„Můžou sportovat a dělat tak co chtějí,“ popisuje Alena Váchová, že pro sportovce s diagnostikovaným diabetem prvního typu, vlastně není žádné výkonnostní omezení.

Vrcholoví sportovci mohou být příkladem pro stovky a tisíce těch kteří sportují na amatérské úrovni, ale od lékařů slyšeli, že mají cukrovku 2. typu. Těch, podle Aleny Váchové, rychle přibývá.

„Přibývají velkou měrou, a bohužel je stále více mladších diabetiků. Už i čtyřicátníci, a poslední dobou nejsou vyjímkou ani třicátníci. Je to civilizační choroba,“ hlásí lékařka.

Pro vrcholové sportovce, pro účastníky velkých světových závodů, platí úplně stejně jako pro ty, kteří se sportem jen baví. Pohyb pomáhá v boji proti diabetu velkou měrou.

„Sport stoprocentně pomáhá. Pohyb a úprava jídelníčku je to nejlepší, co člověk může udělat,“ dodává Alena Váchová.

Kamil Jáša, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme