Šipkový svět uchvátil šestnáctiletý Luke Littler. ‚Bude jedním z nejlepších hráčů všech dob,‘ myslí si experti

Při premiéře mezi dospělými na mistrovství světa profesionální šipkové organizace PDC se teenager Luke Littler probojoval už do osmifinále. Stále ještě šestnáctiletý Angličan se tak stal vůbec nejmladším hráčem v historii mezi šestnáctkou nejlepších na nejprestižnějším turnaji ve světě šipek. I proto už Littlera mnozí srovnávají s hvězdným Michaelem van Gerwenem, který svůj výjimečný talent už potvrdit dokázal.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anglický profesionální hráč šipek Luke Littler

Anglický profesionální hráč šipek Luke Littler | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Pro mě je to osobně úplné zjevení. Věděl jsem o něm před mistrovstvím, nějaké větší úspěchy měl. Stal se mistrem světa do osmnácti a třiadvaceti let, což je v šestnácti letech neuvěřitelné,“ povídá o Luku Littlerovi promotér šipkového sportu v Čechách a komentátor televize Nova Sport Pavel Korda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o šestnáctileté kometě mistrovství světa v šipkách Luke Littlerovi

„Pořád jsem si říkal, že na velkém mistrovství si mezi dospělými odehraje jedno kolo a pak vypadne. Když jsem ale viděl zápas s Mattem Campbellem, působí jako mnohem starší a dospělejší hráč. Jsem z něj strašně překvapený a nevím, co od něj čekat,“ přiznává Korda

„Je to neuvěřitelné. Přijel jsem si sem aspoň pro jednu výhru. Teď mám tři a jsem nejmladším účastníkem osmifinále v historii. Jsem tak šťastný,“ vykládal bezprostředně po postupu mezi 16 nejlepších v rozhovoru Luke Littler.

Šipky na terč házel už v plenkách před svými druhými narozeninami. Ve 14letech předvedl na turnaji PDC zavření na devět šipek.

A svými výkony na mistrovství světa teď ukazuje, že experti ho nepovažují za výjimečný talent pro nic za nic.

„Myslím, že je to nejlepší 16letý šipkař, kterého jsem kdy viděl. Pokud dokáže svůj talent v příštích sezonách prodat, a já tipuju že ano, tak bude jednou jedním z nejlepších hráčů všech dob,“ říká o něm jeden z nejlepších šipkařů všech dob Phil Taylor, rekordman v počtu titulů na světovém šampionátu.

Jiná legenda, stále hrající Raymon van Barneveld, čtyřnásobný mistr světa PDC, Littlera přirovnává k jednomu svému slavnému krajanovi, který se mezi elitu dostal také velmi mladý a dnes je hlavní tváří svého sportu.

„Dělá tu na mě velký dojem. Na jeho rychlou hru se skvěle kouká - 180tky, 140tky a to je mu 16 let. Vypadá nezastavitelně, připomíná mi mladého Michaela van Gerwena,“ říká van Barneveld.

S ním by se Luke Littler na právě probíhajícím světovém šampionátu v Ally Pally mohl střetnout případně až ve finále 3. ledna.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme