Ropná kaňka na světovém šampionátu v ragby. Přijal podporu od společnosti, která škodí prostředí

Mistrovství světa v ragby spěje ke konci skupinové fáze zápasem Nového Zélandu s Uruguayí. Turnaj provází kontroverze týkající se jednoho ze sponzorů. Francouzští pořadatelé mezi ně vybrali i ropnou společnosti Total Energies, která ve světě čelí žalobám kvůli ničení klimatu. Světová ragbyová unie patří mezi sportovní organizace, které se připojily ke sportovní iniciativě OSN a vyhlásily, že budou klima chránit v souladu s Pařížskou dohodou.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v ragby spěje ke konci skupinové fáze

Mistrovství světa v ragby spěje ke konci skupinové fáze | Zdroj: Reuters

Na stadionu, kde se hraje ragbyové mistrovství světa, se najednou protrhne reklamní panel se znakem firmy Total Energies a plochu i tribuny postupně zaplaví ropa. Tohle video vzbudilo velký rozruch, organizace Greenpeace v něm tvrdí, že ropné společnosti vyprodukují plný stadion ropy každé tři a půl hodiny, a tím páchají zločin nenávratného poškozování klimatu. A že sponzoring sportovních akcí používají k tomu, aby tuto realitu zakryly a svůj obraz vylepšily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa v ragby spěje ke konci skupinové fáze, zápasem Nového Zélandu s Uruguayí

Společnost Total Energies se proti tomu ohradila. Pro agenturu AP uvedla, že nejde o greenwashing, protože firma ve velkém buduje i udržitelné zdroje výroby energie a chce být významným hráčem při dekarbonizaci s cílem uhlíkové neutrality v roce 2050.

Právě jen solární a větrnou část svého portfolia prezentuje společnost v oficiálním sponzorském videu k ragbyovému šampionátu a během turnaje zavedla třeba systém sdílení aut pro fanoušky nebo nabíječek pro elektromobily.

Zároveň ovšem Total Energies připravuje nové projekty těžby ropy v Africe nebo plynu v Texasu. Zpráva Mezivládního panelu OSN přitom říká, že pokud chce svět udržet klima ještě relativně stabilní a snesitelné pro lidskou civilizaci, žádná nová fosilní infrastruktura už vznikat nesmí.

Například v souvislosti s projekty v Ugandě a Tanzanii navíc Total Energies čelí žalobám za porušování práv tamních obyvatel. I proto se proti jeho sponzoringu ozývají hlasy také mezi samotnými ragbisty.

Bývalý kapitán australské reprezentace David Pocock BBC řekl, že ragby by se nemělo propůjčovat k propagaci ropných společností, pokud nemají legitimní plán dekarbonizace. V Česku tohle trápí Jana Macháčka, bývalého reprezentanta a pětinásobného ragbistu roku.

Vlastní gól v rugby? Mladý hráč v oslavě odkopl míč a nechtěně trefil ‚háčko‘, soupeři tak zařídil remízu

Číst článek

„Je mi to líto, protože silně vnímám téma udržitelnosti. Ragby v sobě skrývá spoustu hezkých myšlenek a nemělo by podléhat chvilkovým potřebám, proto je těžké souhlasit s potřebou sponzoringu od společnosti, která přispívá ke změně klimatu,“ říká Macháček

Právě změnu klimatu považuje Jan Macháček za konkrétní hrozbu přímo i pro ragby, kterému se celý život s vášní věnuje.

„V mnoha zemích bude těžší ragby hrát, protože je v mnoha zemích zimním sportem. Například v Británii, Španělsku, Portugalsku a na Novém Zélandu,“ vyjmenovává Macháček a říká, že jestli se bude dále oteplovat, nebude možné dostatečně připravit hřiště a sezona se bude zkracovat.

Úplně nejvíc to platí o tradičních ragbyových velmocích z Tichomoří, kde některým zemím podle studie citované Mezivládním panelem pro klima hrozí, že budou do konce století neobyvatelné.

Velké problémy budou mít kvůli změně klimatu, stoupání hladin oceánů, odumírání korálů a větším extrémům v počasí i další. Fidži, Tonga a Samoa jsou přitom tradičními účastníky světových šampionátů a dodávají hráče i dalším zemím, podle analýzy magazínu The Diplomat má tamní kořeny skoro čtvrtina profesionálních hráčů ragby.

„Tohle je tragédie nejen sportovní, ale i lidská. A je naší povinností na ni upozorňovat,“ tvrdí Macháček.

Světová ragbyová unie si dala mimo jiné za cíl snížit emise skleníkových plynů světových šampionátů na polovinu do roku 2030. Její šéf Alan Gilpin BBC řekl, že kontroverzi kolem sponzoringu letošního turnaje vnímá a že od toho příštího už bude mistrovství světa co do výběru partnerů plně v režii právě světové unie.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme