Úspěšná obhajoba. Plavkyně Seemanová má další stříbro z dvoustovky v krátkém bazénu

Kraulařka Barbora Seemanová obhájila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu stříbro na dvoustovce. Zatímco před dvěma lety nestačila na Nizozemku Marrit Steenbergenovou, tentokrát ji porazila Britka Freya Andersonová. Seemanová ve finále v Otopeni v Rumunsku vyrovnala svůj český rekord 1:52,66 minuty.

Otopeni (Rumunsko) (Aktualizováno: 19:35 10. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Seemanová

Barbora Seemanová na mistrovství Evropy v krátkém bazénu obhájila stříbrnou medaili z dvoustovky (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Česká reprezentantka začala odvážně, první stovku plavala v mezičase na evropský rekord. Ještě po 150 metrech vedla, ale závěrečnému náporu britské favoritky neodolala. Andersonová ji těsně před poslední obrátkou dostihla a v poslední pětadvacítce odskočila o půl sekundy.

Před zbytkem startovního pole ale měla Seemanová výrazný náskok a po bronzu Kristýny Horské na 200 metrů prsa se postarala o druhou českou medaili na šampionátu v Otopeni.

„Jsem hrozně ráda za to, jak se mi plavalo. Posledních 35 metrů bylo opravdu bolestivých a bojovala jsem úplně se vším, co mi zbylo. Bohužel to nestačilo na první místo, ale jsem ráda za to, jak to nakonec dopadlo,“ uvedla Seemanová na svazovém facebooku.

Mistryně Evropy z dlouhého bazénu v roce 2021 ve finále na setinu sekundy zopakovala své maximum, které jí loni přineslo páté místo na světovém šampionátu v krátkém bazénu. Získala první velkou medaili pod vedením Švýcara Luky Gabrila, do jehož skupiny přišla loni v létě po vleklých zdravotních problémech.

Povedený debut na vrcholné seniorské akci završil v Rumunsku osmnáctiletý Miroslav Knedla sedmým místem v polohovém závodě na 100 metrů.

Znakařský juniorský šampion ve své doplňkové disciplíně potřetí zlepšil český rekord, ve finále ho posunul na 52,49 sekundy. Ubral bezmála sekundu z času, s nímž na mistrovství Evropy přijel, a rozšířil sbírku finálových umístění po šesté příčce na 50 metrů znak a osmém místě na znakařské stovce.

Historicky nejlepší český čas pak překonal i se smíšenou štafetou na 4x50 metrů, v níž ho na dalších úsecích doplnili Matěj Zábojník, Daryna Nabojčenko a Barbora Janíčková. Společně o 63 setin vylepšili výkon z dopolední rozplavby a skončili sedmí v čase 1:39,29 minuty.

Česká výprava vedle dvou medailí dosáhla na tomto evropském šampionátu na dalších osm individuálních finálových umístění. Mezi nejlepších osm se prosadilo sedm z devíti českých reprezentantů, kteří do Rumunska odcestovali.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme