Čeští baseballisté vyzvou ve čtvrtfinále neporažené Brity. ‚Jdeme do toho s čistou hlavou,‘ říká Mužík

Pokud chtějí čeští baseballisté opravdu zabojovat o premiérovou medaili z mistrovství Evropy, musí zvládnout v Brně čtvrtfinálový duel s Velkou Británií ve čtvrtek od 18:30. I proto jsou rádi, že budou hrát ve sváteční Den české státnosti, kdy by jim mohlo fandit nejen na stadionu daleko víc lidí.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští baseballisté po utkání s Řeckem

Čeští baseballisté po utkání s Řeckem | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Já mám symboliku rád. Je fajn, že si lidi můžou celý den užít a potom přijít večer na baseball. To je takové motto našeho sportu si po celém aktivním dni užít pasivně tak krásný sport jako je baseball,“ přiznává už rok a půl trenér mužského reprezentačního výběru Pavel Chadim.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Pavla Chadima, Martina Mužíka a Petra Zýmu před čtvrtfinále mistrovství Evropy

Právě pod jeho vedením Češi dosáhli na největší úspěchy v historii a přitáhli ke svému sportu pozornost lidí, kteří do té doby třeba o českém baseballu ani neslyšeli.

„Věřím, že si fanoušci zápas užijí nejenom na stadionu ale třeba i u rozhlasových přijímačů. Za takové mediální pokrytí jsme strašně rádi a doufám, že se to k lidem při svátečním dni dostane, když nemají tolik stresu v práci,“ dodává pro Radiožurnál Sport. 

Pavla Chadima čeká na lavičce národního týmu ve čtvrtfinále domácího mistrovství Evropy proti Velké Británii 50. zápas a nejen on by byl rád, kdyby se nerozšířil počet 13. porážek. To by totiž znamenalo, že budou moct čeští baseballisté stále pomýšlet na zisk premiérové medaile.

„Rozhodne se, jestli budeme bojovat o placku nebo o páté až osmé místo, takže do toho půjdeme s čistou hlavou a tím nejlepším co máme,“ říká Martin Mužík.

V ochozech stadionu Draků Brno by nakonec mělo být víc než původně plánovaných 2000 lidí, protože organizátoři zakoupili další tribunu a tím navýšili kapacitu o dalších 500 míst. A nejen oni tuší, že bude zase vyprodáno.

„Je to naprosto ojedinělé, říká Chadim a také kapitán Petr Zýma věří, že díky státnímu svátku,“ by lidé nemuseli fandit jen přímo na tribunách.

„Doufám, že se lidi zastaví a zafandí jako to bylo třeba v Tokiu, kde polovina domácností sledovala zápasy reprezentace. Kdyby třeba 15 procent českých domácností sledovalo zápas, tak by to bylo hezké.“ 

Ale aby to nebylo na svátek také svatého Václava naposledy v tomto roce, bude potřeba zabrat i na hřišti, Velká Británie totiž ovládla bez porážky skupinu, ze které nepostoupili třeba čtvrtfinalisté březnového World Baseball Classic v Japonsku Italové – desetinásobní evropští šampioni a obhájci bronzových medailí.

Jakub Kanta, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme