Formule 1 znovu v Austrálii. Hladoví fanoušci vyhlíží dramatický závod a úspěch domácí hvězdy Ricciarda

Formule 1 se po třech letech vrací do Austrálie. A na okruhu v Albert Parku se fanoušci můžou těšit na atraktivní závod. Trať v Melbourne prošla mnoha změnami, na kterých se podílel mimo jiné i jeden z pilotů - domácí hvězda Daniel Ricciardo.

Melbourne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Ricciardo ve svém monopostu

Daniel Ricciardo ve svém monopostu | Foto: Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

Dobře naladěný Ricciardo na páteční tiskové konferenci prohlásil, že si přivlastní všechny zásluhy, pokud se bude o nedělní Velké ceně Austrálie mluvit v superlativech. A jaká byla tedy role pilota McLarenu u změn na trati?

Přehrát

00:00 / 00:00

Formule 1 se vrací po třech letech do Austrálie. Více v příspěvku Davida Prouzy

„Společně s dalšími lidmi jsme diskutovali, jak udělat Albert Park trochu závodnějším okruhem. Z jezdeckého pohledu je fajn, ale předjíždět tu nikdy moc nešlo. Tak jsme prosadili třeba rozšíření některých zatáček. Zároveň jsme chtěli ponechat hlavní charakteristiky trati. Myslím, že se to povedlo, a navíc teď s novými vozy to bude fakt super závod,“ uvedl australský pilot.

Ricciardo narážel na fakt, že letošní monoposty díky aerodynamickým změnám mohou závodit těsně za sebou. Další novinky na trati v Albert Parku popisuje závodník Jakub Knoll.

„Byl položen nový asfalt a byla odstraněna jedna šikana. Takže trať bude rychlejší a měla by nabídnout více možností k předjíždění,“ vysvětlil motoristický expert Radiožurnálu.

Dramatickou Velkou cenu Saúdské Arábie ovládl Verstappen, Leclerca předjel tři kola před koncem

Číst článek

Podpořit předjíždění v Austrálii chce Mezinárodní automobilová federace FIA i rekordními čtyřmi DRS zónami. Tedy pasážemi trati, ve kterých piloti mohou systém DRS aktivovat, čímž získají na rovince výhodu až 10 km/h navíc.

V Austrálii se kvůli koronavirové pandemii nezávodilo od roku 2019. V roce 2020 byla Velká cena zrušená doslova několik hodin před startem. I proto jsou tamní fanoušci hladoví.

„Je to vážně skvělé, pár let jsme tu nebyli a je to znát. Hned ve čtvrtek bylo okolo trati ohromné množství lidí, skoro jako by už byla neděle a hlavní závod. Zkrátka skvělé přivítání,“ pochvaloval si Ricciardo.

Jen na páteční tréninky, které ovládli piloti Ferrari Sainz s Leclercem, přišlo rekordních 112 tisíc lidí. O víkendu by to mohlo být ještě o pár tisíc víc. Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie se pojede v sobotu od 8.00, hlavní závod pak v neděli o hodinu dřív.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme