Rusové letos v Soči formuli 1 neuvidí. Vedení seriálu Grand Prix zrušilo kvůli invazi na Ukrajinu

Velká cena Ruska formule 1 se v září v Soči neuskuteční. Vedení seriálu mistrovství světa se rozhodlo závod po ruském vojenském útoku na Ukrajinu v této sezoně zrušit. Dva velcí závodníci Sebastian Vettel a Max Verstappen už dopředu avizovali, že se akce nezúčastní.

Barcelona (Aktualizováno: 14:05 25. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro mistra ruského Grand Prix ve formuli 1

Trofej pro mistra ruského Grand Prix ve formuli 1 | Zdroj: Reuters

Ruská Grand Prix je součástí seriálu formule 1 od roku 2014. V letošním kalendáři jí byl vyhrazen termín 25. září.

‚Byl jsem pryč. Teď jsem zpátky!‘ Hamilton ukončil dva měsíce ticha, vzkaz sdílel na sociálních sítích

Číst článek

V pátek se ale vedení F1 shodlo s mezinárodní federací FIA a zástupci stájí, že není možné závod v Rusku uspořádat. V Soči se letos mělo jet naposledy, od příštího roku se měla Grand Prix přesunout do Petrohradu.

„Sledujeme vývoj na Ukrajině se smutkem a šokem a s nadějí v brzké a mírové řešení současné situace,“ uvedla F1 v prohlášení.

„Formule 1, FIA a týmy probraly postavení našeho sportu a výsledkem je to, i s ohledem na všechny zúčastněné, že je nemožné uspořádat ruskou Grand Prix za současných okolností.“ 

‚Nepůjdeme‘

Ještě před zrušením zářijového Grand Prix oznámil německý jezdec Sebastian Vettel, že je rozhodnutý. Nepojede. „Jsem v šoku a je mi smutno,“ reagoval na vpád Ruska na Ukrajinu při čtvrteční tiskové konferenci. 

„Myslím si, že by bylo špatné závodit v Rusku. Soucítím se všemi nevinnými lidmi, kteří umírají kvůli stupidním důvodům a velmi, velmi podivnému a šílenému vedení země,“ vyjádřil své emoce čtyřnásobný světový šampion.

Poslední mistr fomrule 1 Max Verstappen souhlasil. „Když je země ve válce, není správné v ní závodit,“ přidal se.

ČTK, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme