Čínští plavci užili před olympiádou v Tokiu zakázanou látku, někteří z nich pak vybojovali medaile

Do olympijských her v Paříži zbývají zhruba tři měsíce, ale nyní se začalo hlasitě hovořit o minulých Hrách v Tokiu. Na nich totiž startovalo 23 čínských plavců, kteří však podle australského deníku Herald Sun měli půl roku před olympiádou pozitivní testy na zakázané látky. Někteří z nich navíc na Hrách vybojovali cenné kovy a to včetně těch zlatých.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští plavci během olympijských her v Tokiu v roce 2021

Čínští plavci během olympijských her v Tokiu v roce 2021 | Zdroj: Profimedia

Čínští plavci měli podle zdroje na tréninkovém kempu užívat látku trimetazidin, která je na seznamu zakázaných látek, jak uvádí Mezinárodní dopingová agentura WADA.

Čínské antidopingové úřady však všechny plavce zprostily viny, protože podle nich byly výsledky pozitivních testů kontaminované a atleti navíc látku užili nevědomě.

Téměř polovina čínských reprezentantů pak v Tokiu získala cenné kovy, včetně tří nejcennějších. Řada z nich navíc stále soutěží a například Čang Jü-fej nebude chybět na nadcházející olympiádě v Paříži.

Deník ale ve své zprávě dále uvádí, že přestože byly Mezinárodní dopingová agentura a Mezinárodní plavecká federace FINA informovány o výsledcích pozitivních testů, obě organizace se shodují na tom, že výsledky ovlivnila právě kontaminace vzorků.

„Plavecká federace je přesvědčena, že se vzorky bylo nakládáno profesionálně a v souladu se všemi platnými antidopingovými předpisy, včetně Světového antidopingového kodexu,“ sdělila FINA.

Reprezentanti Čínské lidové republiky si na Hrách v Tokiu pak doplavali pro šest medailí a to včetně tří zlatých - Čang Jü-fej zlato získala na 200 metrů motýlkem, Wang Šun na dvousetmetrové trati a společně s ženskou štafetou na 4 x 2 pak Čang Jü-fej přidala ještě druhou zlatou medaili a tu navíc odzdobila světovým rekordem.

Prohlášení WADA

Vrchní ředitel pro vědu a medicínu Mezinárodní dopingové agentury Olivier Rabin dokonce v podrobném prohlášení vysvětlil, proč před konáním her případ čínských plavců přezkoumával.

„Hledali jsme farmakokinetické a metabolické informace od výrobce trimetazidinu ohledně posuzování věrohodnosti scénáře s kontaminací, který nám byl předložen, a nakonec došli k závěru, že neexistuje žádný konkrétní základ pro zpochybnění kontaminace,“ stálo mimo jiné v prohlášení Rabina.

Tenistku Mooreovou zbavili obvinění z dopingu. Za pozitivní nález mohlo kontaminované maso

Číst článek

Tato tvrzení však zpochybňují Mezinárodní testovací agentura ITA a Americká antidopingová agentura USADA. Podle nich nebyla situace vyšetřena dostatečně.

Trimetazidin byl na seznam zakázaných látek přidán v lednu v roce 2014 a od té doby byla za jeho užití potrestána řada sportovců včetně čínského plavce a světového rekordmana Sun Janga, který si následně odpykal tříměsíční trest.

Americká plavkyně Madisyn Coxová dostala za užití trimetazidinu dokonce dvouletou stopku. Trest ji však byl nakonec snížen na půl roku, protože se jí podařilo dokázat, že látku užila v kontaminovaných vitamínech.

Trimetazidin se užívá jako lék na srdce, ale ve Spojených státech je jeho prodej zakázán.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme