Ruští krasobruslaři přijdou kvůli diskvalifikaci Valijevové o zlato, zůstane jim ale olympijský bronz

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) rozhodla, že po diskvalifikaci Kamily Valijevové za doping získá Rusko za soutěž krasobruslařských družstev na zimních olympijských hrách v Pekingu 2022 místo zlata bronz. Valijevová zároveň přijde také o titul z mistrovství Evropy, jež se konalo měsíc před olympiádou.

Lausanne (Švýcarsko) (Aktualizováno: 11:48 30. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamila Valijevová

Kamila Valijevová | Zdroj: Profimedia

ISU v úterý po pondělním verdiktu Sportovního arbitrážního soudu (CAS), jež potrestal Valijevovou čtyřletým zákazem startů a diskvalifikací od prosince 2021, zveřejnila nové pořadí soutěže družstev ze ZOH, kterou vyhrálo Rusko.

Krasobruslařka Valijevová dostala čtyřletý trest za doping. Rusko přijde o zlato z olympijských her

Číst článek

Na první místo se podle očekávání posunul tým USA, druhé je původně třetí Japonsko.

Ruský tým však diskvalifikován nebyl a ISU mu pouze odečetla body za výsledky Valijevové, nepřičetla ale body ostatním družstvům. Rusko tak kleslo z první na třetí pozici, kterou uhájilo o bod před Kanadou, jež se tak posunu na medailovou příčku nedočkala. Podle agentury AP se kanadská federace s největší pravděpodobností odvolá k CAS.

Tehdy patnáctiletá Valijevová získala v olympijské soutěži družstev pro Rusko maximální počet 10 bodů za vítězství v krátkém programu a volné jízdě. Bez jejích 20 má v upraveném pořadí Rusko na kontě 54 bodů, o bod víc než čtvrtá Kanada. Bronzovou medaili však vzhledem ke své diskvalifikaci Valijevová nedostane.

„ISU je v souvislosti s realizací tohoto rozhodnutí v úzkém kontaktu s Mezinárodním olympijským výborem a příslušnými členskými federacemi,“ uvedla ISU.

Kvůli diskvalifikaci ze soutěží od 25. prosince 2021 odebrala bruslařská unie podle očekávání Valijevové titul mistryně Evropy, jež se konalo v lednu 2022 v Tallinnu.

Posun Březinové

Na první pozici se posunula její krajanka Anna Ščerbakovová, na druhou příčku další Ruska Alexandra Trusovová a svou medailovou sbírku rozšířila bronzem Belgičanka Loena Hendrickxová, jež před dvěma týdny vyhrála ME v Kaunasu. Česká reprezentantka Eliška Březinová si polepšila na 20. pozici.

Ruský kladivář Litvinov zpětně přiznal, že ho federace nutila k dopingu. Přijde o evropský bronz

Číst článek

Valijevová přišla také o čtvrté místo z individuální soutěže na ZOH v Pekingu, do níž směla podmínečně nastoupit po zveřejnění svého dopingového případu a pod tlakem okolností nenaplnila roli favoritky. Po její diskvalifikaci se Březinová v olympijském pořadí posune na 19. místo.

Valijevová měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu pozitivní test na trimetazidin. Po zveřejnění dopingového nálezu během ZOH v Pekingu se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků. Ruský tribunál začátkem loňského roku rozhodl, že závodnice nenese za kauzu žádnou vinu.

Proti tomu se k CAS odvolaly světová i ruská antidopingová agentura. WADA požadovala pro Valijevovou čtyřletý zákaz startů. RUSADA navrhovala udělit mladé reprezentantce jen napomenutí a žádala o ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev.

ISU žádala její diskvalifikaci ze všech soutěží od data pozitivního nálezu. Arbitráž kauzu projednávala v listopadu a nakonec se přiklonila na stranu WADA a ISU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme