Los osmifinále evropských pohárů: Liverpool v repríze finále s Realem Madrid, Barcelona vyzve United

V osmifinále fotbalové Ligy mistrů obhájce trofeje Real Madrid narazí na Liverpool, který porazil v květnovém finále. V dalším šlágru a repríze finále z roku 2020 Paris St. Germain vyzve Bayern Mnichov. Barcelona vyzve v Evropské lize Manchester United a čeští útočníci Schick s Hložkem se utkají s Monakem.

Nyon (Aktualizováno: 14:32 7. 11. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbývající dvojice osmifinále Ligy mistrů tvoří Lipsko - Manchester City, Dortmund - Chelsea, AC Milán - Tottenham, Frankfurt - Neapol, Inter Milán - Porto a Club Bruggy - Benfica Lisabon. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Úvodní osmifinálové zápasy se budou hrát 14., 15., 21. a 22. února, odvety jsou na programu 7., 8., 14. a 15. března. Finále Ligy mistrů se uskuteční 10. června v Istanbulu.

Fotbalisté Lipska zvítězili v Lize mistrů na hřišti Šachtaru a jsou v osmifinále, Real rozstřílel Celtic 5:1

Číst článek

Real v posledním finále v Paříži zdolal Liverpool 1:0 a získal rekordní 14. trofej v elitní soutěži. „Bílý balet“ zvítězil nad anglickým soupeřem i ve finále Ligy mistrů v roce 2018 v Kyjevě výsledkem 3:1.

PSG se na cestě za prvním triumfem v Champions League pokusí Bayernu částečně oplatit finálovou porážku 0:1 z Lisabonu. Bavorský gigant ale má v tomto ročníku LM skvělou formu a „plzeňskou“ skupinu C vyhrál s plným počtem bodů a skóre 18:2.

„Za perfektní skupinu jsme nebyli odměněni. Ale ani v Paříži nebudou příliš nadšení, že dostali nás. PSG je opravdu těžký soupeř s řadou hvězd. To je prostě Liga mistrů,“ uvedl kouč Bayernu Julian Nagelsmann.

Manchester City z posledních 17 utkání s německými soupeři v Lize mistrů prohrál pouze jednou, ale bylo to právě na hřišti Lipska v prosinci 2021. „City jsou jedním z nejtěžších soupeřů, které jsme mohli dostat. Ale beru to jako výzvu, čekají nás dva zápasy. Pokusíme se ukázat na hřišti svoje kvality a uvidíme, jestli budeme mít šanci postoupit,“ řekl obránce Lipska Willi Orban.

Dvojzápas s AC Milán bude speciální pro italského trenéra Tottenhamu Antonia Conteho, jenž v roce 2021 získal italský titul s jiným milánským týmem Interem.

V Chelsea zase působí bývalí hráči Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang a Christian Pulisic. „Čeká nás špičkové mužstvo. Těšíme se, že znovu potkáme naše staré kamarády Aubameyanga a Pulisice. Samozřejmě chceme postoupit,“ konstatoval kouč Borussie Edin Terzic.

Evropská liga

Fotbalisté Leverkusenu s reprezentačními útočníky Patrikem Schickem a Adamem Hložkem se na úvod vyřazovací fáze Evropské ligy utkají s Monakem. Ve šlágru 2. kola vyzve Barcelona další velkoklub Manchester United, na jehož soupisce je i devatenáctiletý brankář Radek Vítek.

Další dvojice tvoří Juventus Turín - Nantes, Sporting Lisabon - Midtjylland, Šachtar Doněck - Rennes, Ajax Amsterodam - Union Berlín, FC Sevilla - PSV Eindhoven a Salcburk - AS Řím. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu. Utkání jsou na programu 16. a 23. února. Finále se odehraje 31. května v Budapešti.

Frankfurt vyhrál Evropskou ligu. Rangers udolal na penalty, rozhodl Borré

Číst článek

Jarní část Evropské ligy se od minulé sezony hraje v jiném formátu než předchozí roky. Ve 2. kole dojde k duelům třetích týmů ze skupin Ligy mistrů a mužstev z druhých příček ve skupinách EL. Vítězové skupin postoupili přímo do osmifinále soutěže.

Leverkusen navzdory zatím nevydařené sezoně obsadil ve skupině Ligy mistrů třetí příčku a proti Monaku se pokusí navázat na loňský postup do osmifinále Evropský ligy. Chybět by u toho neměli ani Schick s Hložkem, který si v neděli připsal proti Unionu premiérovou ligovou trefu za Bayer.

Barcelona nedokázala postoupit z „plzeňské“ skupiny Ligy mistrů přes Bayern Mnichov a Inter Milán a podruhé za sebou se musí spokojit s play off Evropské ligy. S Manchesterem se Katalánci utkali naposledy ve čtvrtfinále Ligy mistrů v roce 2019, „Rudé ďábly“ zdolali ve čtyřech poslední duelech.

Konferenční liga

Fotbalisté Fiorentiny s reprezentačním záložníkem Antonínem Barákem narazí ve 2. kole Evropské konferenční ligy na portugalskou Bragu. Norské Bodö/Glimt, ve kterém působí osmnáctiletý obránce Lucas Kubr, se utká s Lechem Poznaň.

‚Domácí zápasy a koncovka.‘ Kouč Trpišovský uvedl důvody vyřazení Slavie, mrzí ho i koeficient

Číst článek

Další dvojice úvodní fáze play off tvoří Karabach - Gent, Trabzonspor - Basilej, Lazio Řím - Kluž, AEK Larnaka - Dnipro, Šeriff Tiraspol - Partizan Bělehrad a Ludogorec Razgrad - Anderlecht. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Postupující týmy z 2. kola se připojí k osmi vítězům skupin, kteří v Evropské konferenční lize prošli přímo do osmifinále. Vyřazovací fáze začne 16. února, odvety jsou na programu o týden později. Finále se odehraje 25. května v pražském Edenu.

Dnešní los už se netýkal českých zástupců v hlavní fázi soutěže. Pražská Slavia obsadila ve skupině G třetí místo a nepostoupila, Slovácko bylo v „déčku“ poslední.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme