Před 14 lety schytali s Arsenalem ostudný debakl. ‚Dnes má Slavia větší šanci,‘ věří trenér Jarolím

Pětadvacet let se nedostal žádný český tým do semifinále některého z evropských fotbalových pohárů. Naposledy se to povedlo Slavii v Poháru UEFA v památném roce 1996. A letos to právě vršovický klub zkusí znovu. Ve čtvrtek rozehraje čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem. A aby mohla Slavia myslet na senzační postup, musí si z Londýna přivézt lepší výsledek, než když na Emirates Stadium hrála před necelými 14 lety.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutní Stanislav Vlček (vlevo) a Martin Vaniak po výprasku na Arsenalu v roce 2007

Smutní Stanislav Vlček (vlevo) a Martin Vaniak po výprasku na Arsenalu v roce 2007 | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

„Ajajaj. To je tedy neradostné, nepěkné. Slavia dostává pořádný výprask...“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzájemné historii zápasů Slavie s Arsenalem natáčel Jan Suchan

Asi ani po letech se nedají najít lepší slova než ta, která použil reportér Radiožurnálu Filip Šedivý v přímém přenosu utkání Ligy mistrů mezi Arsenalem a Slavií. Pro český tým skončilo potupnou porážkou 0:7, v té době nejhorší v historii soutěže. A nešetřili se ani sami hráči.

„Je to tragédie, je to strašný, to musím říct,“ řekl tehdy gólman Martin Vaniak.

„Sedm gólů je opravdu moc, padli jsme na hubu a horší už to být nemůže,“ přidal obránce Matej Krajčík.

„Samozřejmě se na to nevzpomíná dobře, na druhou stranu jsme dostali do skupiny Arsenal a byla to pro nás obrovská výzva. Tam jsme to vůbec nezvládli a prohráli 7:0, doma už ta odveta byla lepší, remizovali jsme 0:0. Vzpomínky zahrát si na Arsenalu jsou pro mě obrovské i po té době,“ říká se skoro čtrnáctiletým odstupem tehdejší kapitán a dnes vedoucí týmu Slavie Stanislav Vlček.

Brankářské trable Slavie pokračují. Mladý Vágner opouštěl hřiště v slzách, se Spartou si nezachytá

Číst článek

Časy se mění a znát je to i na renomé obou klubů. Slávisté si v posledních letech svými výsledky a výkony získali v Evropě velký respekt, naopak z Arsenalu si i jeho vlastní fanoušci utahují, v anglické lize je desátý, zatímco tehdy ji vedl.

„Není to to mužstvo, se kterým jsme se střetli tenkrát my. To rozhodně ne, teď jsou ve fázi přebudovávání a myslím, že Slavia šanci má,“ odhaduje Karel Jarolím, který byl u debaklu na Arsenalu jako trenér Slavie.

„Vzhledem k tomu, že dokázala vyřadit i Leicester, tak bych to dával 60:40 pro Slavii,“ tipuje.

Nakolik realistický je Jarolímův odhad, začneme zjišťovat ve čtvrtek v 21 hodin, kdy se čtvrtfinále Evropské ligy mezi Arsenalem a Slavií rozehraje.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme