Fotbalista položil nohu na pohár a rozpoutal konflikt. Číňané zbavili jihokorejské vítěze titulu

Mladí fotbalisté Jižní Koreji sice prošli turnajem Panda Cup v Číně bez porážky, v posledním zápase porazili domácí reprezentaci 3:0, ale z titulu se mohli radovat jen chvíli. Pořadatelům se nelíbily jihokorejské oslavy a vítězstvím jim odebrali. Nepomohly ani omluvy a sklopené hlavy.

Čcheng-tu (Čína) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inkriminovaný moment. Jihokorejský fotbalista slaví s nohou na poháru

Inkriminovaný moment. Jihokorejský fotbalista slaví s nohou na poháru | Zdroj: Twitter

Jižní Korea – Thajsko 2:1. Jižní Korea – Nový Zéland 4:0. Jižní Korea – Čína 3:0. O vítězích šestého ročníku Panda Cupu, mezinárodního turnaje fotbalových reprezentací do 18 let v čínském Čcheng-tu, podle výsledků není pochyb.

VIDEO: Devět gólů v jednom zápase. Mladý Nor na mistrovství světa deklasoval Honduras

Číst článek

Jenže čínským pořadatelům se hrubě nelíbilo, jak jejich mladí sportovní rivalové triumf slaví. Vášně rozdmýchala fotografie, na které jeden z Jihokorejců pózuje s položenou nohou na poháru usazeném na trávníku.

„Chovali se spíše jako dobyvatelé než jako vítězové, mladík ignoroval základní myšlenku sportu, která vyzdvihuje fair-play a respekt,“ píše se třeba v komentáři čínského serveru Global Times.

Podle jiných čínských novinářů měli Jihokorejci nad pohárem předstírat močení, to vítězové odmítají. Ale fotka s nohou na poháru stačila. Na sociální síti Weibo má 60 milionů většinou rozhořčených interakcí. Uživatelé podle BBC píšou, že jihokorejskému fotbalu nikdy neodpustí, popřípadě označují oslavy za „barbarské a vulgární.“

Pořadatelé turnaje reagovali rychle. „Organizační výbor Panda Cupu se rozhodl odebrat trofej, kterou letos vyhrál tým Jižní Koreje. Týmy a hráči, kteří porušují sportovní etiku, nejsou na turnaji vítáni,“ napsali na Weibu. Jihokorejci tak zřejmě nemohou očekávat ani pozvánku na příští ročníky.

Nepomohla ani omluva. Jihokorejská delegace složená z hráčů i funkcionářů mládežnické reprezentace předstoupila před pořadatele se sklopenými hlavami a omlouvala se. „Jeden z našich fotbalistů udělal obrovskou chybu. Pokorně se omlouváme všem fanouškům, hráčům i lidem v Číně,“ lituje ve vyjádření jihokorejská reprezentace. Ani to ale pořadatele neobměkčilo.

#SouthKorea under-18 football team was stripped of the #PandaCup trophy after a player was accused of disrespect, having put his foot on the silverware after winning the tournament in #China.

10:00 – 30. 05. 2019

13 44

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme