Unikátní projekt pomáhá českým sportovcům s depresemi. Může zachránit kariéru, ale i život

Jsou slavní, většinou dělají, co je baví, a jsou za to velmi dobře zaplaceni. Přesto trpí i profesionální sportovci depresemi a jinými psychickými problémy. V posledních dnech se v této souvislosti mluvilo o hokejovém brankáři Patriku Bartošákovi z Třince, který přerušil kariéru. Podobných příkladů ale známe víc a pomoct jim může projekt Čistá hlava.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Bartošák

Patrik Bartošák | Zdroj: Profimedia

Zlomená duše je horší než zlomená noha - to je jedno z hesel projektu Čistá hlava, který už pomohl některým sportovcům s řešením psychických problémů.

Sportovní svět odkrývá stále víc příběhů sportovců s psychickými problémy a Česká asociace fotbalových hráčů na jejich rostoucí počet tímto projektem zareagovala.

Brankář Bartošák skončil v Třinci a přerušil sportovní kariéru. Problémy řešil alkoholem, podstoupí léčbu

Číst článek

Fotbalisté i hokejisté

S psychickými problémy se údajně potýká řada fotbalistů, hokejistů i jiných sportovců. A dlouho se o něčem takovém nemluvilo, nebo možná ani nevědělo. Kdekdo by si mohl říct - co takovým lidem může chybět, když mají na první pohled zajímavý, spokojený život.

Jenže realita je mnohdy jiná a profesionální sportovec, který trpí takovými problémy, může zavolat na helplinku projektu Čistá hlava, kde se může odborníkům se svými problémy svěřit.

„My, jako asociace, jsme vyhledali vhodné psychology, kteří s tím mají zkušenosti. Odborník na lince je schopný po telefonu rozlišit, jak tomu člověku pomoci a ke komu ho poslat,“ říká sportovní ředitel České asociace fotbalových hráčů Pavel Hašek.

Právě Česká asociace fotbalových hráčů k vzniku svého projektu představila spot, ve kterém vystupuje řada známých sportovců třeba fotbalista Martin Fenin - ne náhodou se zrovna jeho tvář objeví ve videu ve chvíli, kdy zazní slova o tom, že je zlomená duše horší než zlomená noha.

Martin Fenin | Zdroj: Reuters

I on před lety přiznal psychické problémy a částečně rozbil představy veřejnosti o pohádkových životech profesionálních sportovců.

Bartošák si problémy přiznal

Co ale nejčastěji stojí za psychickými problémy sportovců? Příklady bychom mohli uvézt různé - v posledních dnech se hodně mluví o Patriku Bartošákovi, brankáři Třince a nejlépe placeném hokejistovi extraligy, který přiznal problémy s alkoholem.

Důležité je, že si sám Bartošák přiznal, že to něco není v pořádku a chce tuhle situaci nějak řešit, což je podle Haška klíčové.

„Že bych já sám někomu zavolal a řekl mu, že jsem se dozvěděl, že má problémy a šel je řešit, to je složité. Musí chtít on sám a je to nejtěžší rozhodnutí, co člověk musí udělat.“

Tragická zpráva z Turecka. Fotbalista Rajtoral spáchal sebevraždu

Číst článek

Ale ne každý se k něčemu takovému odhodlá a přestože nemusí mít tyto případy spojitost, známe bohužel i tragické osudy fotbalistů Františka Rajtorala a Davida Bystroně, kteří trpěli depresemi a vzali si život...

„Pro lidi, co nikdy nebyli profesionálními sportovci, je to těžké pochopit. Je strašně jednoduché nad někým mávnout rukou. Nikoho ale už vlastně nezajímá, co za tím je a ten sport je v tomto ohledu docela krutý,“ říká Pavel Hašek.

Projekt Čistá hlava vznikl letos v květnu, a má prý docela slušné výsledky, protože se měsíčně ozve zhruba pět sportovců.

Nejčastěji jde o ty bývalé, kteří mají po ukončení kariéry různé psychické problémy spojené třeba i s dluhy, alkoholem, nebo zkrátka nezvládají začátek nové životní etapy. Celý život se věnují vrcholovému sportování, a v jiném oboru nemají žádnou zkušenost a nastává pro ně těžké období.

David Nyč, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme