VIDEO: Závod, nebo domluvený scénář? Záběry z půlmaratonu v Pekingu vyvolávají spekulace o vítězi

Organizátoři půlmaratonu v Pekingu mají problém. Výsledky nedělního závodu v hlavním městě Číny totiž zaujaly nejen nadšence silničních závodů, ale také místní úřady. Záběry z cílové rovinky, kdy tři africké atlety porazí domácí závodník Che Ťie, připomínají spíše dopředu domluvený scénář než dramatický souboj o první místo.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátoři půlmaratonu v Pekingu budou muset přehodnotit výsledky závodu, protože chování prvních čtyřech běžců v cílové rovince vykazují známky kontroverzního jednání

Organizátoři půlmaratonu v Pekingu budou muset přehodnotit výsledky závodu, protože chování prvních čtyřech běžců v cílové rovince vykazují známky kontroverzního jednání | Zdroj: Reuters

Na videu z cílové rovinky běží čtyři běžci a i nesportovního fanouška napadne otázka, že tři Afričané působí více než odevzdaně a čínský běžec Che Ťie si pro titul doběhne takřka bez boje.

Keňané Robert Keter, Willy Mnangat a Etiopan Dejene Hailu běží poslední stovky metrů bok po boku, ale společně s nimi je v balíku ještě domácí závodník Che Ťie. V jednom momentu to dokonce vypadá, že ho všichni tři Afričané mohou předběhnout, ale He se poměrně snadno dostane do čela.

Balík běžců tedy stále peláší směrem k cílové pásce a zatímco tvář Číňana zdobí viditelné známky utrpení, mimika Afričanů zřejmě vypovídá o jiných pocitech. Che Ťie pak protne pásku jako první a může slavit.

Jenže nedlouho po závodě začne video z cílové rovinky kolovat na internetu a uživatelé sociálních sítí si všímají podivného jednání všech čtyřech závodníků, jak upozorňuje server BBC Sport.

Měli pomoci k rekordu

Jeden z aktérů Mnangat po závodě prohlásil, že on a jeho afričtí krajané byli na závod určeni jako vodiči, aby pomohli vítězi překonat čas jedné hodiny, dvou minut a 33 sekund.

„Nebyl jsem tam proto, abych závodil,“ sdělil Mnagnat médiím. „Nechápu, proč mi organizátoři dali na startovní číslo i jméno, místo toho, aby mě označili za vodiče. Moje práce byla držet tempo a pomoci čínskému běžci, aby vyhrál, ale bohužel se mu nepodařilo splnit cíl, což bylo překonání národního rekordu,“ vysvětlil Keňan.

Kontroverzního závodu si všimli i představitelé Světová atletické federace IAAF a sdělili, že o situaci vědí.

„Víme o záběrech, které kolují na internetu po víkendovém půlmaratonu v Pekingu. Soudružnost je v našem sportu nejvyšší prioritou a zatímco probíhá vyšetřování, nemůžeme momentálně situaci komentovat,“ sdělila IAAF.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme