Autor

Petra Matoušková

Co dělám v rozhlase:
Vybírám, tipuji, poslouchám, stříhám a zařazuji nejlepší příspěvky do zpravodajských relací a radioproudů. Někdy je to fakt šrumec. A tak jsem vděčná, že se při tom můžu dobře opřít. O zprávařku, o reportérku nebo o moderátorku, které mnou stále kolují. Bez vážených učitelů mluveného projevu bych ale jimi byla jen těžko. Ráda vzpomínám na režiséra Ludvíka Mühlsteina, někdejšího vedoucího dětského dramatického souboru Českého rozhlasu České Budějovice, Renatu Zacharovou nebo také na profesorku Jiřinu Hůrkovou z DAMU.

Před rozhlasem:
Ve studiích Českého rozhlasu České Budějovice jsem své první zkušenosti za mikrofonem sbírala už jako žákyně základní školy. Docházela jsem čtyři roky do zdejšího dětského dramatického souboru, jehož složení určil konkurz. Pracovala jsem také v několika soukromých rádiích: Rádiu 21 s programem Evropa 2 Praha, Rádiu Beat, Rádiích Faktor, Gold a Eldorádio. Moderovala jsem také zpravodajské relace v regionální televizi GIMI České Budějovice.

Co mě baví:
K rozhlasové práci chodím čerpat sílu do přírody, zahraničních cest a zajímavých knih. Velkým povzbuzením jsou pro mě ohlasy posluchačů.

RSS autora

Články autora

|Igor Maňour, Zdeněk Trnka, Milan Kopecký, Petra Matoušková, Jana Huzilová, Ivana Schoffelová, Lenka Rafaelová |Zprávy z domova

Nový sníh ztěžuje dopravu na silnicích i na železnici

Nový sníh a silný vítr komplikují dopravu po celé republice. Řada silnic nižších tříd je zcela neprůjezdných. V Jizerských horách a Krkonoších napadlo půl metru sněhu, silničáři tam doporučují raději vůbec nevyjíždět. Další příděl sněhu má přijít večer a v noci.

|Milan Kopp, Martin Pařízek, Petra Matoušková, Katarína Brezovská, Ivana Schoffelová, Lenka Rafaelová |Zprávy z domova

Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko

Prudké bouřky s přívalovými dešti zasáhly vpodvečer Příbramsko i Vysočinu. Na Pelhřimovsku mohutné přívaly deště zcela zaplnily dva rybníky v Těchobuzi u Pacova. Hráz jednoho z nich se protrhla, lidé z okolních chat se museli evakuovat. Přívalový déšť a silná bouřka pustošily i Liberecký kraj. Nejhorší situace byla v Podještědí a na Jilemnicku. Povodně opět hrozily také Novojičínsku, kde se zvýšila hladina Husího potoka ve Fulneku. Večer se voda vrátila znovu do svého koryta.

|Martin Dorazín, Petra Matoušková, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nulová tolerance řidičům - heslo velikonočních policejních kontrol

Velikonoční svátky se policisté rozhodli využít ke kontrolám motoristů. Statistiky dopravních nehod z minulých let jsou totiž v tomto období nejčernější. Například v roce 2003 si od pátku do pondělí vyžádaly 25 lidských životů. O rok dřív pouze během Velikonočního pondělí zemřelo 8 lidí, předloni 5. Značnou roli hraje i alkohol. Loni byl u takřka každé druhé nehody o Velikonočním pondělí.

|Jana Kosová, Martin Pařízek, Petra Matoušková, Katarína Brezovská |Zprávy z domova

Déšť zvedá hladiny některých řek, silný vítr zaměstnává hasiče

Intenzivní srážky, které spadly v průběhu noci v horských oblastech, zvedly hladiny řek v jihozápadních a severovýchodních Čechách. Český hydrometeorologický ústav proto pro tyto kraje vyhlásil povodňové ohrožení. Stále také platí varování před silným větrem. Ten zaměstnává hlavně energetiky a hasiče.

|Michal Trnka, Petra Matoušková |Zprávy z domova

Zemědělci zahájili demonstrací na hranicích boj za české vepřové

Zhruba 250 českých zemědělců demonstrovalo na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Protestní akcí chtěli upozornit na situaci domácích chovatelů prasat, kterou podle nich ohrožuje rostoucí dovoz vepřového masa do tuzemských obchodních řetězců. Jih Čech si vybrali proto, že velká část dovozu k nám přichází z Rakouska.

|Marika Táborská, Petr Večeřa, Petra Matoušková |Zprávy z domova

Česko zažívá první nápor opravdové zimy

Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu prakticky v celé republice. Na většině míst už silničáři museli nasadit veškerou techniku a povolali smluvně zajištěné posily. Na Moravě kamiony zastavují už na hraničních přechodech ze Slovenska a Rakouska nebo na odstavných parkovištích. Přesto jsou silnice průjezdné jen s obtížemi. Nejhůř je na tom dálnice D1. Je zledovatělá a zablokovaná kamiony. Kolona večer dosahovala délky téměř 50 kilometrů a řidiči v ní trávili několik hodin.