EU chce zastavit pád cen mléčných výrobků. Zemědělcům dá dalších 500 milionů eur

Evropská unie znovu podpoří zemědělce částkou 500 milionů eur, v přepočtu zhruba 13,5 miliardy korun, aby zamezila dalšímu úpadku cen mléčných výrobků. V pondělí to oznámila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmář Petr Graca a kráva ve výběhu

Farmář Petr Graca a kráva ve výběhu | Foto: Aleš Spurný

Pomoc od Evropské unie dostanou ti zemědělci, kteří dobrovolně omezí produkci, aby se výkupní ceny mléčných výrobků opět zvýšily. V rámci celoevropského snižování mlékárenské výroby k nim poputuje 150 milionů eur.

Zbývajících 350 milionů budou moci státy dorovnat z vlastních zdrojů a rozdělit balíček mezi zemědělce samy. To má v plánu i Česko, na které podle ČTK připadne téměř 10,4 milionu eur, což je asi 281 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český ministr zemědělství Marian Jurečka je s finanční pomocí od EU spokojený

Ministr zahraničí Marian Jurečka rozhodnutí komise uvítal. „Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Musím říci, že jsem s ní spokojen,“ řekl v Bruselu s tím, že Česku by měly být peníze přidělené do konce roku.

Výkupní ceny mléka jsou už delší dobu nižší než náklady zemědělců, kteří mléko produkují. Na vině je velká nadprodukce mléka v Evropě, která nastala po zrušení kvót v dubnu 2015.

Způsobil ji ruský zákaz dovozu evropských mléčných výrobků po sankcích EU za konflikt na Ukrajině, změny ve stravovacích návycích a pokles poptávky na rozvíjejících se trzích.

„Naším cílem je pomoci zemědělcům k takovým cenám jejich produktů, které jim zajistí živobytí,“ sdělil Phil Hogan, komisař pro zemědělství, v tiskovém prohlášení.

Jedná se o druhý takový příspěvek zemědělcům od EU za posledních deset měsíců. V září loňského roku komise rovněž potvrdila pomoc ve stejné výši 500 milionů eur.

Ondřej Houska, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme