Turci si volili prezidenta, favoritem je současný premiér Erdogan

Více než 50 milionů tureckých voličů dnes poprvé přímo volilo prezidenta. O úřad usilují tři kandidáti, včetně premiéra Recepa Tayipa Erdogana, který je považován za největšího favorita. Některé průzkumy odhadují, že by mohl získat až 60 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turci si vybírají mezi třemi prezidentskými kandidáty

Turci si vybírají mezi třemi prezidentskými kandidáty | Zdroj: Reuters

Vedle premiéra Erdogana kandidují na úřad diplomat Ekmeleddin Ihsanoglu, kandidát dvou opozičních stran, a pak také kurdský levicový politik, právník Selahattin Demirtas. Ten má ale spíše jen teoretickou šanci.

„Ekmeleddin Ihsanoglu má podporu zhruba třetiny lidí a Selahattin Demirtas devíti procent," popisuje poslední předvolební průzkumy analytik Tarhan Erdem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Julie Urbišová

Očekává se velká účast voličů, negativně ji ale může ovlivnit skutečnost, že před týdnem začal ramadán a mnoho lidí odjelo na dovolenou.

Pokud jeden z trojice získá už dnes víc než polovinu hlasů, volby skončí a Turci budou znát jméno prvního prezidenta, kterého si zvolili přímo. V opačném případě se k volebním urnám vydají znovu za dva týdny. Vítěz voleb vystřídá v křesle Abdulaha Güla.

Julie Urbišová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme