Autor

Julie Urbišová

Znamení: Býk

Co dělám v rozhlase: Natáčím reportáže o pestrém životě v New Orleansu, kde s několika přestávkami od roku 2008 bydlím.

Před rozhlasem: Tak to už je dávno! Před New Orleansem to bylo Turecko a reportáže a komentáře odtamtud. Ještě předtím práce redaktorky a moderátorky v kulturní redakci České televize a ještě předtím studium Žurnalistiky a Etnologie na Karlově univerzitě.

Co mě baví: Jóga, jazz, knihy a kafe. Přesně v tomto pořadí.

Co mě nejvíc dostane: Jak moc dobrý je takový newyorský bagel s cibulkovou pomazánkou anebo český chleba s máslem.

Z rozhlasové pavlače: Řekla bych, že občas v newsroomu od zahraničních editorů může zaznít třeba tohle: „Proč nám sem pořád cpe to Mardi Gras?“

RSS autora

Články autora

| ČRo, Ondřej Himmer, Julie Urbišová |Zprávy ze světa

Louisiana sčítá následky tisícileté vody. Nejméně 13 lidí zemřelo

Záplavy v Louisianě jsou podle amerických úřadů nejhorší přírodní katastrofou od hurikánu Katrina před 11 lety. Meteorologové mluví dokonce o tisícileté vodě. O život už přišlo nejméně 13 lidí. Podle nejnovějších odhadů poškodily povodně na 40 tisíc domů. Zhruba 10 tisíc lidí zůstává v provizorních ubytovnách.

|Julie Urbišová, Anna Maňourová |Výtvarné umění

Symbolem jižanského masopustu je King cake, skořicový koláč s Ježíškem uprostřed

Žádný masopust na jihu Spojených států se neobejde bez tradičních průvodů v maskách, kostýmech a bez honosných plesů. Jižanský karneval, známý jako Mardi Gras, má ale i specialitu, která nesmí chybět na žádném jídelním stole - King cake, nebo-li Královský koláč. V New Orleans a na louisianském venkově se peče už od konce 19. století.

|Julie Urbišová, David Nyč |Zprávy ze světa

New Orleans si připomíná africkou kulturu svých černošských předků

Američané si připomněli 45 let od vraždy aktivisty a černošského kazatele Martina Luthera Kinga. U této příležitosti Spojené státy zveřejnily dosud nepublikované video ze zadržení Kingova vraha. K místům s největším počtem Afroameričanů v USA patří bezesporu New Orleans. Na černošskou kulturu jsou tam náležitě hrdí a tradičně si ji připomínají.

|Julie Urbišová, Vojtěch Kouřímský |Ostatní sporty

V New Orleansu vrcholí přípravy na Super Bowl, do města míří desetitisíce fanoušků

Už jen několik hodin dělí sportovní fandy od dalšího adrenalinového zážitku. V americkém New Orleans totiž vrcholí poslední přípravy na finálový zápas ligy amerického fotbalu, takzvaný Super Bowl. Své síly v něm změří týmy San Franciska a Baltimoru. Už teď je jasné, že největší sportovní událost v roce přitáhla do města u břehů Mississippi desetitisíce návštěvníků.

|Veronika Sedláčková, Julie Urbišová, Mirko Kašpar |Zprávy ze světa

Turecko vězní přes 60 novinářů, často za kritiku vlády a podporu Kurdů

Turecko mnozí aktivisté během takzvaného arabského jara zmiňovali jako zemi, kde se snoubí islám a demokracie. Podle mezinárodního Výboru na ochranu novinářů ale tamní vláda vězní nejméně 61 novinářů kvůli jejich práci. Nepohodlní novináři čelí zastrašování, výpovědi z práce, pokutám či trestnímu stíhání.

|Naďa Bělovská, Julie Urbišová, Kristina Winklerová, Tereza Svobodová, Magdaléna Trusinová |Zprávy ze světa

Hurikán Isaac nad pevninou zeslábl na tropickou bouři, New Orleans nezasáhl

Obávaný hurikán Isaac se vyhnul městu New Orleans. Zasáhl řídce obydlená místa v jeho okolí. Ochranná hráz kolem města, které před sedmi lety zdevastoval hurikán Katrina, zvládla první velký test. Isaac ale pořád doprovází silný vítr a vydatný déšť. Během následujících dní hrozí záplavy.