Chládek svými sliby poutá mediální pozornost. Otázkou zůstává, zda je splní

Pavel Bělobrádek je sice šéfem lidovců a místopředsedou vlády, ze všech ministrů je ale téměř nejmíň vidět. Mediální hvězdou kabinetu se naopak stal ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. Po sto dnech ve funkci ale zatím není jisté, zda bude mít dost peněz, aby splnil všechny své sliby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Neuplyne snad ani týden, aby ministr Chládek neoznámil nějaký nový plán. Už slíbil více míst ve školkách, vyšší platy učitelů, omezení automatů s nezdravou stravou ve školách nebo přísnější tresty pro mladé agresory.

Aktivitou trochu připomíná svého předchůdce Josefa Dobeše. Ten také Chládka chválí. „Protože je to člověk, který se stará o regionální školství a má tendence bojovat za učitele a za jejich platy,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o prvních sto dnech ministra Chládka ve vládě zjišťovali Petr Sehnoutka a Adam Viktora

Chládek se stává oblíbencem médií. Podle statistik je pátým nejcitovanějším členem vlády. Předstihli ho jen premiér a ministři financí, zahraničních věcí a vnitra.

Naopak v koalici nejméně viditelní jsou lidovci. Chládek se v médiích objevuje dvakrát častěji než jejich šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

„Já jsem byl v rozdílné situaci než ostatní kolegové, protože jsem nenasedl na ministerstvo a nerozjížděl jsem něco, co bylo plně funkční, nýbrž buduji takový nový menší úřad, takže pro mě to byla otázka, těch prvních sto dnů, spíše o seznamování se s desítkami, možná stovkami lidí,“ říká.

Vládu brzdí spory. Tím největším zůstávají církevní restituce

Číst článek

Vůbec nejméně novináři píší o ministryni sociálních věcí Michaele Marksové z ČSSD. Úspěch politika se ale neměří počtem rozdaných rozhovorů. Záleží na plnění slibů a tady může na Chládka čekat problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mediálním obraze ministrů mluvil komentátor ČRo Petr Hartman

Místo požadovaného navýšení rozpočtu pro školství o 5 miliard korun, má totiž zatím slíbeno pouhých 80 milionů.

„Já musím říci panu ministru financí, že je to hezké, že nám ještě rozpočet nesnižují, protože pokud tuto částku rozdělím mezi 270 tisíc zaměstnanců, tak to možní opravdu vyjde tak na tu svačinu pro ně,“ komentuje.

Bez peněz zůstane hodně jeho slibů jen na papíře.

100 dní Sobotkovy vlády | Foto: Český rozhlas

Petr Sehnoutka, Anna Maňourová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme