Olympijské hry v Soči jsou minulostí. Další bude hostit Pchjongčchang

Po 17 soutěžních dnech končí XXII. Zimní olympijské hry, které hostilo subtropické černomořské přístavní město Soči. Rozděleno bylo 1300 medailí v patnácti sportovních odvětvích. Rekordní sbírku přivezou čeští reprezentanti. Na slavnostním zakončení nesl českou vlajku jeden z nejúspěšnějších – biatlonista Ondřej Moravec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskoti na ploše olympijského stadionu Fišt při slavnostním zakončení

Maskoti na ploše olympijského stadionu Fišt při slavnostním zakončení | Zdroj: Reuters

V 19.08 českého času pronesl šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach onu formuli a oficiálně tak prohlásil Hry za ukončené.

Pak největší a nejdražší olympiádu v historii symbolicky uzavřelo ještě tradiční zhasnutí olympijského ohně, které provedl osmimetrový maskot medvěd Míša a definitivně tak předal pomyslnou štafetu dalšímu dějišti – Pchjongčchangu.

Umělecký program ceremoniálu se nesl především ve znamení představení ruské kultury, tedy hudby, literatury, ale i cirkusu.

Ruští organizátoři dokázali program odlehčit připomenutím nepovedeného momentu ze slavnostního zahájení, kdy se při pyrotechnickém efektu neotevřela jedna z vloček a tradiční olympijský symbol tak tvořily pouze čtyři kruhy. Také dnes 700 tanečníků jakoby nedokázalo při proměně z mořských vln zformovat pravý horní kruh, ale po chvilce "napětí" se za jásotu publika objevil i ten.

Ohňostroj nemohl při slavnostním zakončení OH v Soči na stadionu Fišt chybět | Foto: Reuters

V rámci slavnostního večera byli vyhlášeni vítězové obou běžeckých maratonů. Ceremoniál před vyprodaným stadionem si tak užilo trio Norek v čele se zlatou Marit Björgenovou a k radosti domácích fanoušků i trojice Rusů s šampionem Alexandrem Legkovem. Další ruský hrdina posledního dne, bobista Alexandr Zubkov, zase seděl na čestné tribuně po boku prezidenta Vladimira Putina.

Do svých funkcí byli také oficiálně uvedeni noví členové komise sportovců MOV Ole Einar Björndalen a Hayley Wickenheiserová.

Oba v Soči zakončili svou kariérou nejlepším možným způsobem - norský biatlonista Björndalen je s osmi zlaty, čtyřmi stříbry a jedním bronzem nejúspěšnějším sportovcem v historii ZOH, legenda ženského hokeje Wickenheiserová zase získala s Kanadou už čtvrtý olympijský triumf.

ČTK, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme