Trenéry českých olympijských vítězek spojuje odpor k alibismu a chuť do práce

Jejich jména neplní hlavní titulky novin, na úspěchu svých svěřenců na olympijských hrách v Soči mají ale největší zásluhu. Přestože trenérské týmy Evy Samkové a Martiny Sáblíkové nemají na růžích ustláno a ve startovním poli patří k těm nejmenším, rozhodně netrpí laciným alibismem. A v čele s Petrem Novákem a Markem Jelínkem by byli rádi, aby v tomto směru nebyli jedinými!

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Novák, terenér Martiny Sáblíkové

Petr Novák, terenér Martiny Sáblíkové | Foto: Václav Mudra, www.olympic.cz

„Ano, Martina je připravená bojovat o pódium.“

„Nechtěl jsem být pokrytec, řekl jsem, že na to má a že je nejlepší. A ona opravdu nejlepší je.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěšní čeští trenéři toho mají hodně společného

Trenéři Petr Novák a Marek Jelínek shodně před hlavními závody svých svěřenkyň v Soči avizovali bez jakéhokoli pokrytectví útok na nejvyšší příčky. Ten jim také díky zlatým úspěchům Martiny Sáblíkové a Evy Samkové vyšel.

Rychlobruslení i snowboarding přitom patří v Česku ke sportům, na které si fanoušci při troše zjednodušení vzpomenou jen v době konání olympijských her, případně mistrovství světa. A odráží se to i na podmínkách, ve kterých se snaží proměnit obě zmíněné závodnice své olympijské sny ve skutečnost.

„Medaile děláme z ničeho. Nebudeme mít víc špičkových rychlobruslařů, dokud nebudeme mít dráhu. Je to těžký,“ naráží Petr Novák na snad už stokrát skloňovanou myšlenku výstavby rychlobruslařské dráhy v Česku, která zatím stále jaksi ale leží u ledu.

Petr Novák si spokojeně plácá s Martinou Sáblíkovou | Foto: ČTK

Podobné je to i se speciálním skicrossovým areálem pro vrcholové sportovce. Ten budete u nás také hledat marně a tak nejen Eva Samková, ale i Ester Ledecká nebo Šárka Pančochová tráví většinu své přípravy v zámoří.

„Poprvé jsem slyšel, že jsem trenér olympijské zlaté medailistky. Zní to dobře.“

Z této pověsti se ale ani Marek Jelínek nenají. Před pár lety se chtěl jako profesionální kaskadér zapálit a skočit z Nuselského mostu do papírových beden. Vše jen proto, aby zpopularizovat snowboarding a pomohl právě Evě Samkové k lepším výsledkům.

Opora ve fanoušcích

Už v této sezoně řešil jeho tým problém se zaplacením kanadského servismana, navíc se chystá fungující partu opustit další kouč Jakub Flejšar. Chuť do další práce tak českým úspěšným trenérům dává alespoň podpora z Česka, která hlavně skrze sociální sítě putovala během předchozích tří týdnů i přímo k nim.

Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato v Soči | Foto: ČTK

„Neskutečný. Pro mě je tohle druhý největší zážitek. Mám slzy v očích, když to čtu,“ děkuje na dálku rychlobruslařský trenér Petr Novák.

Ten po už páté olympijské medaili Martiny Sáblíkové doufá, že alibismus se stane nepřítelem nejen českých trenérů, ale i těch, kteří mohou u nás spolurozhodovat o lepších podmínkách pro přípravu sportovních hvězd.

Jakub Kanta, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme