Facebookovou debatu o islámu a spor mezi docentem a studentkou bude řešit univerzita

Spor o islám na sociální síti Facebook bude řešit vedení Jihočeské univerzity. Diskuse k jednomu z příspěvků se zúčastnil docent Martin Konvička a jedna ze studentek Jihočeské univerzity Ingrid Romancová. Vyučující se vyjadřoval sarkasticky a výměna názorů nakonec přerostla v osobní spor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook. Ilustrační foto

Facebook. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Podle studentky došlo při vyhrocené diskusi ze strany Konvičky dokonce k sexuálnímu obtěžování. To Konvička odmítl, podle něj studentka nepochopila ironii.

Připouští však nevybíravé výroky a je připraven se jí omluvit.

„Obvinění typu nevybíravé a nejapné žerty beru, jsem ochoten se za ně kát, ale jakmile ona hovoří o sexuálním obtěžování a vyhrožování, což se tam prostě nestalo, tak to je, jistě chápete, jiná úroveň, a proto jsem požádal o to vyšetření,“ řekl Konvička.

Sporem se tak zabývá Jihočeská univerzita.

Studentka Ingrid Romancová nakonec sama své výroky zmírnila. S docentem se chce sejít a spor chce vyřešit vzájemnou omluvou. Její písemné vyjádření má Český rozhlas k dispozici.

Od výroků Konvičky na adresu islámu, jehož se debata původně týkala, se škola zatím distancovala.

„Problém je, že se celá záležitost dostala na facebook Jihočeské univerzity, proto jsem také vydal to prohlášení, že se já jako rektor i moji kolegové z vedení Jihočeské univerzity distancujeme,“ uvedl rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Konvička připouští, že debata překročila hranice slušnosti, na svých názorech ohledně islámu však trvá a myslí si také, že veřejně činní lidé by se k islámu vyjadřovat měli.

„Představa, že by se některé záležitosti vyjmuly z veřejné debaty a řeklo by se, že tohle je tabu, tu představu jednoznačně absolutně odmítám, to už jsme tady měli. Kde jinde už by se o tom mělo mluvit než mezi vzdělanými lidmi, vědci, vysokoškolskými učiteli a podobně,“ dodal.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme