Autor

Mirka Nezvalová

Bývalá dlouholetá redaktorka Českého rozhlasu České Budějovice. Na stanici působila mimo jiné jako vedoucí zpravodajství.

V současné době už je v důchodu, ale nadále připravuje pořad Dámská jízda, který se vysílá nepřetržitě už od roku 1995.

Je zároveň autorkou rubriky Místa v srdci a přispívá Rozhlasovými sloupky.

Jejími koníčky jsou lyžování, cyklistika a jízda na koni.

RSS autora

Články autora

|Mirka Nezvalová |Zprávy z domova

Ekologičtí aktivisté požadují referendum o dostavbě Temelína

Symbolický dárek, a to kravatu s vyobrazením sudů s radioaktivním odpadem, dvě tématicky zaměřené knihy a informaci o petiční akci proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Právě to dnes dostal jihočeský hejtman Jiří Zimola dopoledne před Krajským úřadem Jihočeského kraje od pětice zástupců občanských sdružení Jihočeské matky a Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí.

|Mirka Nezvalová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Na odškodné pro postiženého školáka se složí stát, kraj a Cizkrajov

Stát, kraj a obec se společně složí na patnáctimilionové odškodné pro postiženého Filipa Němce z Cizkrajova. Dvanáctiletý chlapec zůstal po vážném úrazu, který utrpěl na školním výletě, zcela odkázaný na péči druhých. Peníze mu podle rozhodnutí soudu měla vyplatit obec Cizkrajov, která je zřizovatelem školy. Tak velkou částku ale neměla.

|Mirka Nezvalová, Martin Hromádka, Andrea Strohmaierová, Jan Dvořák, David Hertl |Zprávy z domova

Prudké lijáky napáchaly škody na řadě míst republiky

Prudký noční déšť zkomplikoval život lidem na několika místech republiky. Na Chebsku se sesunula hráz přehrady Jesenice přímo na silnici z Chebu do Mariánských Lázní. Na Karlovarsku vyjížděli hasiči ve většině případů k zatopeným objektům. Pomoc ale také potřebovali lidé, které uvěznila přívalová voda. Na Žatecku způsobily přívaly milionové škody tamním chmelařů.

|Eliška Pilařová, Mirka Nezvalová, Marika Táborská, Monika Červená |Zprávy z domova

Vichřice v Česku si vyžádala oběti na lidských životech

Nad územím České republiky se přehnala vichřice. Na svědomí má tři lidské životy. Padající strom zabil hasiče ve Slunečné na Českolipsku. Ve Vestci u Prahy se pak silný strom zřítil na auto se dvěma mladíky, oba zemřeli. Nejsilnější poryvy větru hlásí Krušné hory - přes 180 kilometrů v hodině. Živel vyvracel stromy, ničil střechy a na mnoha místech přerušil elektrické vedení. Komplikace způsobil i v železniční a letecké dopravě.

|Mirka Nezvalová, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Tragická nehoda autobusu v Rakousku měla za následek čtyři mrtvé

Osmatřicet klientů Ústavu sociální péče ve Stodu u Plzně se dnes před pátou ranní vracelo i s doprovodem autobusem firmy KůsBus domů ze zájezdu v Chorvatsku. Plně obsazený vůz Bowa ale devět kilometrů před česko-rakouskými hranicemi u Schremsu v Dolním Rakousku havaroval. Sjel ze čtyřmetrového srázu. Následky jsou tragické - 4 mrtví a 45 zraněných. 47 minut od nahlášení nehody potřebovali rakouští záchranáři k tomu, aby všechny zraněné ošetřili a začali přepravovat do okolních osmi nemocnic.

|Marie Woodhamsová, Mirka Nezvalová, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Při nehodě českého autobusu v Rakousku zahynuli čtyři lidé

Dnes ráno v dolním Rakousku, nedaleko obce Schrems, havaroval český autobus. Vracel se s pacienty psychiatrické léčebny ve Stodu z Chorvatska přes Vídeň do Plzně. Neštěstí si vyžádalo čtyři lidské životy a 40 z části těžce zraněných. Havárie se odehrála na 106. kilometru silnice B2 poblíž českých hranic. Na místě zasahovalo 21 hasičských vozů a 41 vozů záchranné služby. Přiletěly také dva vrtulníky. Záchranné týmy rozvezly zraněné do okolních nemocnic v okrese Gmünd.

|Mirka Nezvalová, Martina Klímová, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Situace se na rozvodněných řekách stabilizuje

Déšť znovu zvedal hladiny řek na jihozápadě Čech. Voda zaplavila domy, garáže, zahrady a neprůjezdné byly některé silnice. Jen hasiči v Plzeňském kraji dnes vyjížděli k téměř stovce zásahů. Lidem pomáhali především s odčerpáváním vody. Mimořádné události způsobené silným deštěm tentokrát neměly na svědomí řeky, ale především přeplněné kanalizace a potoky, které se rozlévaly do okolí.