Symfonie kolonád nad řekou a sály lahodící oku i sluchu. Vltavská filharmonie se začne stavět do tří let

Koncertní sály se špičkovou akustikou i výhledem, designové prostory pro pracovní schůzky i dostatek zeleně a důsledné propojení s řekou – tak by měla vypadat budova Vltavské filharmonie, jejíž podrobnou a dopracovanou studii představil v pražském CAMP kreativní ředitel dánského studia BIG Bjarke Ingels. Nové vizualizace a videa s pohledem ze střechy si zájemci budou moci prohlédnout do 18. února.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podrobná studie rozvíjí soutěžní návrh, se kterým studio BIG zvítězilo před rokem a půl v mezinárodní soutěži. Bjarke Ingels o budoucí dominantě Prahy mluví jako o cestě, která meandruje od břehů Vltavy až po střechu.

„Sály lahodí oku, zvuk zase uchu. Z rytmické struktury vychází i balkony a ochozy, které z Vltavské filharmonie vytvoří prostor pro společenský život,“ řekl Radiožurnálu.

Radní schválili část financování vltavské filharmonie, projektová dokumentace má vyjít na 780 milionů

Číst článek

Na dopracování architektonické studie pracovali podle náměstka pražského primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka odborníci z celého světa.

„Reagovali na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti, která se aktivně zapojila do procesu úpravy návrhu,“ konstatuje. Ve srovnání s původním návrhem se tak ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou.

Architektonický tým upravil také akustiku hlavního i malého sálu, multifunkční sál pak dostal druhý balkon. Díky přidaným eskalátorům by se návštěvníci měli lépe dostat na střechu. Drobné změny se budou týkat i foyer, zkušebny, restaurace a bistra.

Opravil ruinu zámku, která byla za komunistů kravín. „Lidé nade mnou kroutili hlavou,“ říká architekt

Číst článek

Podrobná architektonická studie je pro stavbu zásadní mezník.

„Na jejím základě se totiž budou moci rozběhnout samotné projekční práce a získávání všech potřebných povolení nezbytných pro to, aby se mohlo v roce 2027 začít se samotnou stavbou,“ dodává vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer, který projekt za hlavní město řídí a jedná jak se studiem BIG, tak i budoucími uživateli Vltavské filharmonie. Její otevření je naplánováno na rok 2032.

Hlavními uživateli Vltavské filharmonie budou Symfonický orchestr hl. m Prahy FOK a Česká filharmonie. Stejně významnou funkci jako sály bude mít kreativní hub, jehož centrem se stane hudební oddělení Městské knihovny.

Stavba Vltavské filharmonie měla původně vyjít na necelých pět miliard korun. Podle posledních odhadů se ovšem suma vyšplhá na téměř třináct miliard.

Hana Slívová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme