Osm hodin slávy a vyhazov. Zaměstnanec německé galerie pověsil vlastní dílo vedle Andyho Warhola

Galerie moderního umění v německém Mnichově propustila svého zaměstnance, který v ní vystavil své vlastní dílo. Jednapadesátiletý galerijní technik vyvrtal dvě díry do zdi, na které instaloval svůj obraz. Tento kousek provedl v naději, že se konečně proslaví. O jeho počinu teď píšou evropská média jako Süddeutsche Zeitung a The Guardian.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

muzejní areál Pinakothek der Moderne v Mnichově

Mnichovské muzeum se nechce vyjadřovat k tématu ani stylu obrazu. | Zdroj: Pexels | Licence Pexels,©

Podle citátu, který se běžně připisuje umělci Andymu Warholovi, si každý užije svých 15 minut slávy. V mnichovském muzeu Pinakothek der Moderne se letos jeden technik a začínající umělec mohl vyhřívat v záři reflektorů celých osm hodin. A to právě v části galerie věnované modernímu a současnému umění. Jeho obraz celý den sdílel prostor s díly průkopníka pop artu Warhola.

Rusko z Ukrajiny odvezlo tisíce muzejních exponátů. Kyjev mluví o specializované síti na krádeže umění

Číst článek

Muzejní technik měl z titulu své funkce přístup do galerie mimo otevírací dobu. Nevzbudil tak pozornost pracovníků ostrahy, když instaloval své umělecké dílo o rozměrech 60 × 120 cm na prázdnou bílou stěnu v chodbě v prvním patře galerie.

„Náš bývalý zaměstnanec se považuje v první řadě za umělce,“ řekl listu Guardian mluvčí mnichovské Pinakothek der Moderne Muzeum. „Svoji technickou profesi považuje pouze za zdroj obživy, aby mohl tvořit.“

Dále uvedl, že muž obraz pověsil v časných ranních hodinách a zaměstnanci si ho všimli hned krátce po otevření muzea téhož dne. „Rozhodli jsme ale, že obraz zůstane vystavený a sundáme ho až po zavírací době galerie,“ dodal mluvčí.

Mnichovské muzeum se nechce vyjadřovat k tématu ani stylu obrazu, protože by tím mohlo povzbudit někoho dalšího. Od návštěvníků prý ale nedostali na vystavený obraz žádné pozitivní ohlasy. Policie teď ambiciózního mistra moderny vyšetřuje jen kvůli drobnému přestupku – vyvrtáním děr do zdi galerie měl úmyslně poškodit cizí majetek.

Tamara Kocourková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme