Podvodníci ve Španělsku padělali Banksyho umění. Policie vyčíslila škodu na více než 250 tisíc korun

Španělská policie zadržela několik lidí, o kterých tvrdí, že padělali díla britského streetartového umělce Banksyho. Napsala o tom ve čtvrtek agentura EFE. Podvodem tak měli získat zhruba 10 000 eur (kolem 250 000 korun). O dílech tvrdili, že pochází z Banksyho projektu ponurého zábavního parku Dismaland. Ve skutečnost však podle policie vznikala v ateliéru v Zaragoze.

Zaragoza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banksy

Skupina podle policie uskutečnila na 25 prodejů, za některé podvrhy žádala i 1500 eur | Foto: Jacob King | Zdroj: Reuters

Z podvodu a porušení autorských práv policie vyšetřuje celkem čtyři osoby. Dva hlavní podezřelí mají podle policie hluboké znalosti o světu umění, jelikož se mu už několik let věnují.

Nové Banksyho dílo nevydrželo v Londýně ani hodinu, než jej někdo ukradl. Policie muže zadržela

Číst článek

Skupina podle policie uskutečnila na 25 prodejů, za některé podvrhy žádala i 1500 eur. Většinou se však ceny pohybovaly o jeden až dva řády níže. Celkovou výši škod vyšetřovatelé odhadli na 10 000 eur. Aktivity skupiny stále prošetřují, takže případů může být nakonec více.

První stopy o podezřelých prodejích policie zaznamenala v létě loňského roku. Padělatelé tvrdili, že díla, která prodávali, pocházela z Banskyho projektu Dismaland.

Ve spolupráci se specializovaným orgánem Pest Control Office, který jako jediný může certifikovat Banksyho autorství, se však policie domnívá, že se jednalo o podvrhy, které vznikaly v Zaragoze. Padělatelé připojovali ke svým dílům falešná osvědčení o autenticitě.

Banksy svůj projekt realizoval v roce 2015 a do ospalého jihoanglického městečka Weston-super-Mare se na výstavu přijelo podívat více než 150 000 návštěvníků.

Název Dismaland, což lze z angličtiny přeložit jako ponurá či bezútěšná země, odkazuje na velké parky plné atrakcí jako je Disneyland. Kritika komerční zábavy, kapitalismu a konzumu byla hlavním tématem vystavených plastik, na jejichž vzniku se kromě Banksyho podílelo dalších 60 umělců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme