V Praze začíná pouliční výstava Tváře ruské opozice. Ukazuje osudy tamějších politických vězňů

V ulici Na Příkopě v centru Prahy v neděli začíná výstava o ruských politických vězních nazvaná Tváře ruské opozice. Organizátoři současně představí celosvětovou akci 1000 dnů Navalného, která připomene dobu věznění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Navalnyj při soudním slyšení

Alexej Navalnyj při soudním slyšení | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Výstava o lidech, kteří se kvůli svým politickým názorům a činům dostali v Rusku do vězení, už mohli vidět obyvatelé a návštěvníci Tallinu, Vilniusu, Berlína či Norimberka. V Praze bude do 28. října, poté se přesune do dalších evropských měst.

Navalného, nejznámějšího ruského politického vězně, soudy postupně odsoudily za různé delikty k 2,5 roku, k devíti letům a 19 letům vězení. Za mřížemi je od ledna 2021, kdy se vrátil do Ruska po několikaměsíčním pobytu v Německu. Tam se léčil z následků otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila látka novičok. Kritici Kremlu považují obvinění proti Navalnému za vykonstruovaná.

Od loňské ruské invaze na Ukrajinu Moskva potlačování veškerého odporu a kritiky podle představitelů tamní opozice ještě zesílila. Podle ruského serveru OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona, úřady od té doby začaly trestně stíhat přes 700 lidí za protiválečné protesty a téměř 8000 lidí obvinily v této souvislosti z přestupků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme