Sláva v troskách. Filmový festival v Jihlavě představí dokument Olympijský mezičas

Bývaly honosnými centry olympiád, dnes se stadiony a zázemí pro sportovce rozpadají. Jak nakládají města jako Peking nebo Tokio s dědictvím těchto sportovních svátků, sleduje nový český dokument Olympijský mezičas. Ten bude mít premiéru na jihlavském filmovém festivalu.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Olympijský mezičas

Z filmu Olympijský mezičas | Zdroj: MFDF Ji.hlava

Peking, Tokio a Paříž. To jsou velkoměsta, kde už jednou olympiáda byla. Ve filmu se ale na největší sportovní svátek všechny zmíněné metropole znovu připravují. Autorka Haruna Honcoop totiž začala točit dokument už v roce 2018.

Přehrát

00:00 / 00:00

O filmu Olympijský mezičas natáčel Martin Hrnčíř

„Každé z měst, ve kterých jsem natáčela, což bylo Tokio, které se připravovalo na olympiádu v roce 2020, Peking se zimní olympiádou 2022 a aktuální přípravy na olympiádu v Paříži v roce 2024, se s tím architektonickým a urbanistickým odkazem potýká jiným způsobem,“ popisuje pro Radiožurnál.

Podle filmařky se pořadatelská města se obhajovala třeba tím, že využívají už postavené ubytovny. A tím pádem jsou olympijské hry v jejich podání „ekologické“.

„Ne vždy je to ovšem pravda. Například v Paříži se aktuálně staví zcela nová olympijská vesnice. Ani neexistuje ta, která už tam byla, protože olympijské hry se do Paříže vrací po sto letech. Poslední olympiáda tam byla v roce 1924. Mluvila jsem s obyvateli, probíhá tam gentrifikace, obyvatelé se musí stěhovat do vzdálenějších oblastí,“ přibližuje Honcoop.

Tokio hostilo olympijské hry naposled v roce 1964. „Velice absurdně se zboural hlavní olympijský atletický stadion, který byl funkční. A nechali postavit kapacitně větší, o 20 tisíc míst, který ale pak nebyl využit, protože během pandemie covidu měli diváci zákaz,“ poukazuje.

Výstavbu olympijské arény v Paříži zkomplikovala válka na Ukrajině. Stavbaři ale věří, že to stihnou

Číst článek

V Pekingu vyrazila dokumentaristka na opuštěná místa po letní olympiádě z roku 2008. V Číně pátrala také, jak je na tom sportovní zázemí po loňských zimních hrách.

„Ekologické dopady zimní olympiády v Číně byly obrovské, protože se muselo ve velice suchých oblastech využívat umělé zasněžovaní. A co se stane s oblastmi nové infrastruktury vystavěných v čínských horách, se ještě neví,“ dodává ke svému filmu Olympijský mezičas dokumentaristka Haruna Honcoop.

Jihlavský dokumentární festival uvede také snímek Oficiální film olympijských her v Tokiu 2020. V něm zachytila režisérka Naomi Kawasová nejen výkony sportovců, ale i práci dobrovolníků nebo lékařů.

Sedmadvacátý ročník mezinárodní přehlídky dokumentů začne 24. října.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme