Thálie znají své majitele. Cenu za celoživotní činoherní mistrovství převzala Vránová

Sobotní večer patřil v Národním divadle předávání prestižních cen Thálie. Hercem roku je Milan Kňažko, ocenění získal za roli Shyloka v pražském Divadle Na Jezerce. Překvapením večera byla cena pro herečku Hanu Tomáš Briešťanskou. Thálii za celoživotní mistrovství v činohře získala Alena Vránová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vránová

Alena Vránová | Zdroj: ČTK

Herečka Alena Vránová cenu převzala za dlouhého potlesku. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Kdo dostane v březnu Thálii? Šanci má Janžurová, Kňažko nebo Dyk

Číst článek

„Za všechny ty šťastné chvíle v mém hereckém životě děkuji divákům. A troufám si prohlásit, že diváci a já jsme si rozuměli," řekla čtyřiaosmdesátiletá Vránová, která v roce 1956 získala angažmá v Divadle ABC, kde spolupracovala s Janem Werichem a Otou Ornestem. Její filmový věhlas založilo v roce 1952 ztvárnění princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna. Před 11 lety byla oceněna za celoživotní mistrovství v dabingu.

Ceny Thálie 2016 za mimořádné jevištní výkony v činohře obdrželi také Hana Tomáš Briešťanská ze roli Štěpky v Petrolejových lampách Národního divadla v Brně a Milan Kňažko za roli Jona v monodramatu Shylock Divadla Na Jezerce v Praze. „Cena patří všem mým kolegům v téhle inscenaci," řekl Kňažko. „Hraju tam sám," dodal vzápětí.

Hana Tomáš Briešťanská | Foto: ČTK

Thálie pro Martiníkovou

V baletu a pantomimě převzali ceny Thálie sólistka baletu Moravského divadla Olomouc Yui Kyotani za roli Kitri v inscenaci Don Quijote a mim Radim Vizváry za sólo v Mime Prague v pražském Divadle v Celetné. Vizváry poděkoval loni zesnulému Borisi Hybnerovi, ocenění by bez něj prý nedostal. Cenu za celoživotní baletní mistrovství dostala jedna z největších dramatických tanečnic poválečné éry Marcela Martiníková.

Začínala v Ostravě, v letech 1964 až 1970 působila právě ve Šmokově novátorském baletu Praha a po dvou sezonách v Basileji se stala sólistkou Národního divadla.

Herecká asociace v předvečer Mezinárodního dne divadla udělila celkem 15 ocenění. Cenu převzala také členka pražského Divadla v Dlouhé Veronika Lazorčáková. Dostala cenu určenou činoherci do 33 let, kterou dotuje Nadace Munzarových.

Milan Kňažko | Foto: ČTK

Cenou Kolegia cen Thálie byl poctěn režisér, dramatik, herec, výtvarník, pedagog a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid. Od roku 1961 působil v Naivním divadle v Liberci, kde o dva roky později založil experimentální soubor. Proslavil ho poetikou otevřeného díla, charakterizovanou výrazem, autorstvím, syntézou, improvizací. V roce 1978 soubor přestěhoval do Prahy.

Thálie za mimořádné jevištní výkony v opeře získali rakouský barytonista Thomas Weinhappel a Pavla Vykopalová.

Cenám Thálie kralovala Ostrava. Bez povšimnutí nezůstal ani Spejbl s Hurvínkem

Číst článek

Cenu za celoživotní mistrovství v opeře převzala na jevišti Národního divadla v Praze někdejší sólistka této scény Marcela Machotková. V muzikálu a operetě získali ceny Lenka Pavlovič a Josef Vojtek a za celoživotní mistrovství Pavla Břínková. Cenu Thálie za celoživotní loutkářské mistrovství dostali Věra Říčařová a František Vítek, spojení s královéhradeckým Divadlem Drak.

Moderátory 24. ročníku byli v přímém přenosu České televize a Dvojky Českého rozhlasu Taťjana Medvecká a Jan Cina.

ČTK, Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme