Propracovaný, čtivý, napínavý a zároveň štiplavý a kontroverzní. Vychází kniha o Milanu Kunderovi

Již za pár dní se v knihkupectví objeví devítisetstránková kniha od Jana Nováka s názvem Kundera – románově psaná biografie jednoho z nejvýznamnějších českých autorů. Ačkoli ji zatím četlo pouze pár recenzentů, na sociálních sítích už dokázala spustit lavinu různorodých reakcí, hádek i obrovských očekávání skandálních odhalení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kudera s manželkou Věrou na snímku z roku 2010.

Milan Kudera s manželkou Věrou na snímku z roku 2010. | Zdroj: Profimedia

Kniha v románové podobě velmi podrobně líčí život jednadevadesátiletého Milana Kundery i skrze vzpomínky jeho známých a přátel před tím, než v roce 1975 opustil se svou ženou Československo.

Samotným Kunderou však kniha autorizována není. Proslulý autor je totiž znám tím, že si své soukromí pečlivě střeží a s médii komunikuje velmi zřídka.

Odtajněné pozadí kauzy Homolka. ‚Když se Dbalý vožere, nevíme, co vybleje,‘ báli se u lobbisty Rittiga

Číst článek

Rozporuplné jsou především reakce na samotného autora knihy. Ty aktuálně pramení z rozhovoru a první recenze Jana H. Vitvara, která vyšla v týdeníku Respekt. Na facebooku se v různých literárních skupinách objevuje spousta názorů, podle nichž Jan Novák Kunderu neobjektivně uráží nebo shazuje, a zároveň nepřináší nic nového – a to ani v udavačské kauze, kterou Respekt zveřejnil přes 12 lety.

Ačkoli se Novák v knize skutečně nebojí štiplavě podkopávat pomyslný Kunderův piedestal, na druhou stranu nezpochybňuje jeho románové a esejistické dílo. Jeho kniha je mimořádně propracovaná, podložená rešeršemi a velmi dobrou znalostí Kunderova díla a zasazením do historického kontextu.

Novák zároveň klade na Kunderu velké nároky a občas ho nachytává na švestkách, když rozplétá jeho pracně vytvořený obraz sebe sama. Často však neobratně propojuje Kunderovo dílo a život, jinde až příliš zdůrazňuje jeho sexuální aféry. Autor biografie se tak po Kunderovi dokáže lidově řečeno svézt, ovšem zároveň se nestaví do role morálního arbitra.

V drtivé části jde však o vážnou, napínavou a čtivou práci. Momentální diskuse je sice bouřlivá, ale ne úplně zajímavá – ta snad nastane, až diskutující devět set stran skutečně přečtou.

stk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme