Odtajněné pozadí kauzy Homolka. ‚Když se Dbalý vožere, nevíme, co vybleje,‘ báli se u lobbisty Rittiga

Nová kniha novináře Radka Kedroně odkrývá dosud neznámé pozadí jedné z nejpozoruhodnějších korupčních kauz posledních let – případu někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce, který nechtěně usvědčil sám sebe. O svých kriminálních a kokainových spádech si totiž vedl detailní záznamy. O knihu šéfredaktora serveru iROZHLAS.cz si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha obsahuje faksimile policejních protokolů a přepisů odposlechů, mimo jiné i doteď nepublikované usvědčující fotografie. Dbalý je pořídil sám s pomocí samospouště. Pózuje na nich jen v trenýrkách před štosy bankovek.

Kniha obsahuje faksimile policejních protokolů a přepisů odposlechů, mimo jiné i doteď nepublikované usvědčující fotografie. Dbalý je pořídil sám s pomocí samospouště. Pózuje na nich jen v trenýrkách před štosy bankovek. | Foto: Fotorepro | Zdroj: Sněžím! Deník bílé mafie

Kauzu Nemocnice Na Homolce a jejího ředitele Vladimíra Dbalého sledoval server iROZHLAS.cz krok za krokem. Kniha Sněžím! Deník bílé mafie ovšem nemapuje jen trudný osud jednoho souzeného lékaře a manažera. Nasvěcuje celou vlivovou síť, která cizopasila na těle elitního státního špitálu.

Navíc hledá odpovědi i na nepříjemné otázky: proč v policejní síti neskončil i lobbista Ivo Rittig, který prokazatelně tahal zpovzdálí za nitky?

Navíc když citované odposlechy z hotelu Ventana zachytily obavy, které Rittig a spol. ve vztahu k Dbalému sdíleli.

„On se v tom baráku úplně zdiskreditoval. Nejhorší je, že on je pro nás nebezpečnej v tom, že ví určitý penzum informací, a v momentě, když se vožere, tak nevíme, co a komu vybleje,” říká na dosud nezveřejněných odposleších jeden z hostů Iva Rittiga. Jméno vlivného zákulisního hráče případ Nemocnice Na Homolce propojuje s kauzou Nagygate, zosobněnou Janou Nagyovou, někdejší milenkou (a nyní manželkou) tehdejšího premiéra Petra Nečase z ODS.

Obálka knihy Sněžím! Deník bílé mafie | Foto: Reprofoto | Zdroj: Nakladatelství Zeď

‚Blíží se to k nějaký revoltě‘

Jak Kedroň vyčetl v ředitelském deníku, Dbalý si sám před sebou opakovaně přiznával, že hraje vysokou a nebezpečnou hru. „Padá Topolánkova vláda!!! Večer telefonicky s Ivem Rittigem. Už to koliduje s jejich obchodními zájmy. Měl bych si uvědomit, že už to není fakt žádná p*del a že mi možná jde o život!!!“ zapsal si.

Kniha Sněžím! Deník bílé mafie se může číst i jako neoficiální kronika politického zákulisí první dekády nového tisíciletí. Odposlechy totiž zachytily autentickou paniku, která zavládla i v dříve hájených kruzích. A to poté, co Iva Rittiga a jeho společníky začali vyšetřovat detektivové vedení Robertem Šlachtou.

„Já jsem jí říkal, že je přeci, ku*va, rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli něco pindá nějaký agent zprava zleva,“ prohlásil podle odposlechů Rittigův právník David Michal.
„To není žádná p*del, protože Tomáš má skončit, já se odstěhovat. Tak co to má, ku*va, znamenat? Co se tady teď děje?“ vytáčel sám sebe Rittig a vzápětí si ulevil: „To je zku*vená doba, vyje*aná…“
„Tady se to blíží k nějaký revoltě,“ vmísil do hovoru další z přítomných, lobbista Tomáš Jindra.

Po stopách milionového kufru

Kniha líčí i zatím nepopsané zákulisí vyšetřování Vladimíra Dbalého. Ve velkém detailu ukazuje, jak vyšetřovatelé našli druhý z klíčových důkazů – kufr, v němž Dbalý ukrýval miliony, zlato či nejdražší českou známku.

Jelikož se o plánované domovní prohlídce dozvěděl s předstihem, podařilo mu usvědčující zavazadlo včas ukrýt. Nakonec jej ale zradila láska k drahým vozům. Limuzína, s níž se nerozloučil ani jako noční lékař, totiž měla v sobě zabudovanou GPS, která detektivy přivedla až k balíkomatu na jednom z pražských sídlišť. A tam našli kriminalisté další vodítko, na jehož konci byl kufr v hodnotě 34 milionů korun.

Když vyšetřovací tým identifikoval Dbalého pomocníky, on sám to u výslechu komentoval slovy: „Nechtěně a naivně jsem do toho zatáhl své dva kamarády a manželku.“

Usvědčující fotka: státní zástupce Zdeněk Matula na zeď soudní síně promítá fotku, na niž se sám Vladimír Dbalý zvěčnil s balíčky peněz. Na čtvrtce papíru, kterou drží v rukou, napsal "cca 28 milionů". | Foto: Radek Kedroň | Zdroj: iROZHLAS.cz

‚Bylo podezřele uklizeno‘

Z původně přímočarého textu o jednom tunelovaném špitálu se nakonec stal košatý chorobopis protikorupční policejní jednotky, která léta nebyla schopna či ochotna úplatkářství v Nemocnici Na Homolce postihnout. Kauza se totiž hnula kupředu teprve s příchodem vyšetřovatelů, kteří před tím zatkli s úplatkem v ruce vlivného politika Davida Ratha.

„Několikrát se mi stalo, že mí podřízení, kteří se vraceli z jiných realizací, se mi zmínili o tom, že na místě, kde byli na prohlídce, bylo podezřele uklizeno. Anebo že bylo vidět, že nás tam někdo čekal,“ vypověděla na Generální inspekci bezpečnostních sborů Jana Šebková, vyšetřovatelka kauz Dbalého a Ratha.

„Obecně v mých kauzách, kde jsem byla buď hlavní zpracovatelem, nebo vedlejším, tak to byl únik v Homolce a pak jsem dělala spis s názvem Důvěra, ten souvisel s hejtmanem Davidem Rathem. I tam došlo k úniku informací,“ nadiktovala do výslechu, s nímž kniha Sněžím! Deník bílé mafie rovněž pracuje.

Kniha obsahuje faksimile policejních protokolů a přepisů odposlechů, mimo jiné i doteď nepublikované usvědčující fotografie. Dbalý je pořídil sám s pomocí samospouště. Pózuje na nich jen v trenýrkách před štosy bankovek. Aby nebylo pochyb, na jednom ze snímků třímá v rukou bílou čtvrtku papíru s nápisem „cca 28 000 000“.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 podepsaných publikací Sněžím! Deník bílé mafie, napište až do tohoto pátku 19. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jaký trest udělil soud Vladimíru Dbalému v druhé větvi jeho případu? Napoví vám související články vpravo dole.

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme