Češi loni nakupovali opět víc audioknih. Nejprodávanější je dílo Klímy se Šlachtou

Audioknižní trh v Česku loni vykázal meziroční nárůst o zhruba 12,4 procenta. Udržel si tak stoupající tendenci. Kvůli uzavření kamenných obchodů v důsledku pandemie klesl o více než 12 procent prodej fyzických nosičů, vzrostla ale digitální distribuce audioknih. Celkem se loni prodalo audioknih a mluveného slova za více než 230 milionů korun. Uvedla to ve čtvrteční zprávě Asociace vydavatelů audioknih.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý detektiv Robert Šlachta a novinář Josef Klíma

Bývalý detektiv Robert Šlachta a novinář Josef Klíma | Zdroj: Profimedia

Nejprodávanějším titulem se stala audiokniha Šlachta – Třicet let pod přísahou autorů Josefa Klímy a Roberta Šlachty. Největší podíl na trhu v loňském roce patřil vydavatelství OneHotBook.

Zatím největší sponzor Šlachtovy Přísahy je ‚jeho‘ hlavní svědek proti Rittigovi, podnikatel Kubiska

Číst článek

„Loňský lockdown přivedl řadu uživatelů k digitálnímu formátu audioknih. Skokově narostly počty těch, kteří audioknihy poslouchají přes mobilní telefony a počítače. Velmi se tím urychlil trend přechodu na digitální způsob distribuce audioknih. Meziroční nárůst tržeb v tomto segmentu je téměř 35 procent,“ uvedl místopředseda představenstva AVA Alan Piskač.

Z celkového prodeje, fyzického i digitálního, tvořily fyzické nosiče zhruba 86 milionů korun proti 144 milionům za prodej digitální cestou. Podíl digitálního prodeje se tak navýšil na 62,5 procenta, podle asociace bude tento trend pokračovat.

Pět hlavních vydavatelů

Většinu na trhu zaujímá pět vydavatelů, jejichž celkový podíl přesahuje 70 procent. Největším vydavatelem loni bylo vydavatelství OneHotBook – má podíl na trhu 16,54 procenta, což je skoro stejně jako vydavatelství Tympanum, které je na druhém místě s podílem 16,13 procenta.

S podílem přes 14 procent jsou na třetím, respektive čtvrtém místě společnosti Radioservis a Albatros Media. Vyšší než desetiprocentní podíl získal ještě Supraphon (11,72 procenta).

Vydavatelství Českého rozhlasu získalo tři ceny Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stala Dědina

Číst článek

Loni vyšlo 442 nových titulů. Mezi žánry stále vedou detektivky a thrillery, následované beletrií a audioknihami pro děti a mládež.

Proti roku 2019 se změnil poměr mezi českými, slovenskými a zahraničními autory ve prospěch titulů českých a slovenských autorů.

Loni také pokračoval propad podílu dramatizací, a to až na dvě procenta. Patrně největším důvodem je současná situace, která neumožňuje vydavatelům možnosti velkých produkcí s účastí většího počtu umělců.

Do podoby audioknihy se nedávno dostal také příběh známý nejprve z divadla a později filmu, který v režii Jiřího Havelky zpracovává schůzi majitelů bytů. V případě Vlastníků, které vydala platforma Audiotéka, jde podle její zástupkyně Evženie Belanové o takzvanou superprodukci.

Pro každé dílo vzniká autentický zvukový plán, v němž autoři pracují se zvukovými efekty, a klíčovou roli hraje prvotřídní kvalita zvuku. Vznik nahrávky se tak podle tvůrců blíží realizaci filmového díla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme