Rozhlasoví symfonici vystoupí s vídeňským virtuosem v Betlémské kapli, zahrají mimo jiné i Dvořáka

Mendelssohnův houslový koncert v podání špičkového interpreta, někdejšího koncertního mistra vídeňských filharmoniků Fedora Rudina, nabízí další z vystoupení Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Betlémské kapli. Rudin bude celý program zároveň dirigovat. Společně 16. listopadu představí neoklasicky střídmý balet Danses concertantes i Českou suitu Antonína Dvořáka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Michal Fanta | Zdroj: Český rozhlas

Rozhlasoví symfonici v Betlémské kapli ve čtvrtek koncert zahájí skladbou Stravinského Danses concertantes. Skladba vznikla jako abstraktní balet v Hollywoodu začátkem 40. let, po autorově emigraci do Ameriky. Od svého vzniku se stala podkladem pro řadu choreografií.

Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta zazněla Smetanova Má vlast a Janáčkova Sinfonietta

Číst článek

Následovat bude Houslový koncert e moll, který vytvořil Felix Mendelssohn-Bartholdy v roce 1844, a to v úzké spolupráci s houslistou Ferdinandem Davidem. Už Joseph Joachim, virtuos druhé poloviny 19. století, přirovnával skladbu k houslovým koncertům od Beethovena, Brahmse a Brucha.

Program uzavře Česká suita Antonína Dvořáka, která poprvé zazněla v roce 1879 na pražském koncertu Spolu českých žurnalistů. Svou vitalitou i lyričností, přehledností a melodičností je jedním z nejcharakterističtějších děl svého autora.

Špičkový dirigent

Orchestr bude dirigovat a na housle doprovodí jednatřicetiletý přední virtuos Fedor Rudin, který uspěl například v soutěži Premio Paganini 2018. Rudin se narodil v Moskvě, dnes žije ve Vídni, kde se v roce 2019 stal koncertním mistrem vídeňských filharmoniků. Zároveň byl tehdy nejmladším členem tohoto špičkového orchestru. Po několika letech se vrátil na jeviště jako sólista.

Fedor Rudin | Foto: Nikolaj Lund | Zdroj: Český rozhlas

Momentálně je ve fázi velkých debutů: sólově vystoupil v Praze, Paříži a Montrealu, v Berlínské filharmonii, Labské filharmonii v Hamburku a Carnegie Hall v New Yorku, byl hostem Salcburského festivalu a Šlesvicko-holštýnského hudebního festivalu.

Koncert se koná ve čtvrtek 16. listopadu od 19.30 v Betlémské kapli, záznam nabídne Český rozhlas Vltava 27. listopadu.

Program koncertu

Igor Stravinskij (1882–1971)
Danses concertantes

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)
Koncert pro housle a orchestr e moll

Antonín Dvořák (1841–1904)
Česká suita, op. 39, B93

Fedor Rudin – housle, dirigent

Betlémská kaple, čtvrtek 16. listopadu 2023 / 19.30 hodin
Záznam koncertu nabízí ČRo Vltava 27. listopadu

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme