Zhudebněná erotická poezie rozezní společně s Brucknerovou Romantickou pražské Rudolfinum

Romantika a erotická poezie rozezní v pondělí 6. listopadu budovu pražského Rudolfina. Koncert pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu Roberta Jindry zahájí světová premiéra skladby Šimona Vosečky. Umělec zhudebnil francouzské satirické básníky 17. století. Večer zazní i Brucknerova čtvrtá symfonie „Romantická“. Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Koncert pod taktovkou hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu Roberta Jindry zahájí světová premiéra skladby Šimona Vosečky. (archivní foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu zhudebnil v Rakousku žijící český umělec ve skladbě pro baryton, mezzosoprán a orchestr erotickou poezii francouzských satirických básníků ze sbírky Le Parnasse des poètes satyriques ze 17. století.

Sám Voseček sbírku charakterizuje jako velmi otevřenou a realistickou, brutálně nemilosrdnou, ale moderní.

V průběhu večera s posluchači setkají s emocemi a aktivitami, které byly sice napsány před čtyřmi stoletími, ale nijak se neliší od současných. Ve zhudebněných básních ucítí touhu, nevěru, lásku, narazí ale například také na téma homosexuality a impotence.

Vyšla první píseň z utajovaného posledního alba Milana Lasicy. Ve videoklipu vystupují jeho přátelé

Číst článek

V původních textech byla kontroverzní slova nahrazena tečkami, v kompozici je doprovází hlasitý zvukový doprovod používaný v současných médiích, vypípání. 

Touto premiérou posluchače provedou hlasy Jany Kurucové a Daniela Luis de Vincenta. Oba za sebou mají bohatou operní kariéru. Kurucová kromě Opery v Pekingu nebo Berlíně zavítala i do české Státní opery a Národního divadla v Praze.

Daniel Luis de Vicente je držitelem prestižního rakouského ocenění Musiktheaterpreis za rok 2020. Kromě toho zavítal do Frankfurtské nebo Jeruzalémské opery a Češi si barytonistu mezinárodní úrovně mohli poslechnout v hlavní roli Rigoletta opery La traviata v pražské Státní opeře.

V druhé části večera zahraje kompozice Antona Brucknera „Romantická“, která byla sice složená už v roce 1874, ale autor se k ní stále vracel a opakovaně ji přepisoval. A tak se prvního provedení dočkala až v roce 1881, kdy ji prvním uším zahrál ve Vídni Hans Richter.

Pražské jaro příští rok nabídne oslavy narození Bedřicha Smetany i Berlínskou filharmonii

Číst článek

Ze začátku rytmická a jemná, se stoupající hudební emocí a finálním hrdinským dovršením se Brucknerova čtvrtá symfonie stala jeho nejpopulárnější skladbou.

Dirigent Robert Jindra absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování a současně je hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze.

Tam již dirigoval například Smetanovu Libuši nebo Dvořákovu Rusalku, ze zahraničních jmen pak například Mozartovu Figarovu svatbu nebo Bizetovu Carmen.

Přímý přenos koncertu odvysílá ČRo Vltava a záznam z celého vystoupení bude k poslechu 8. listopadu od osmi hodin večer na ČRo D-dur.

trs, apl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme