Hrůša se stal dirigentem roku. Český šéf orchestru převzal v Berlíně prestižní cenu Opus Klassik

Jakub Hrůša převzal v Berlíně prestižní německou hudební cenu Opus Klassik, a to v kategorii Dirigent roku. U poroty zabodoval nahrávkou hudby Hanse Rotta, Gustava Mahlera a Antona Brucknera, kterou pořídil s Bamberskými symfoniky pro společnost Deutsche Grammophon.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dirigent Jakub Hrůša

„Mně ta cena těší prakticky nejvíc pro orchestr jako instituci, jako komunitu,“ vyzdvihnul Hrůša | Foto: Marian Lenhard

„Vážím si každé ceny, které se mi dostane. Ale je pravda, že tato cena Dirigent roku znamená možná o něco více,“ řekl Hrůša Českému rozhlasu Vltava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Jäger hovoří s Jakubem Hrůšou nejen o uděleném ocenění, ale také o tom, jaké hudební projekty čekají uznávaného dirigenta v následujících týdnech a měsících

Mě ta cena těší prakticky nejvíc pro orchestr jako instituci, jako komunitu. Protože některé projekty, které přináším do svého orchestru – a samozřejmě i do jiných orchestrů, jako je Česká filharmonie nebo orchestr v Římě, v budoucnu v Londýně – jsou velmi osobní a velmi smělé. A k těm patřil právě tento v čele s hudbou Hanse Rotta, kterou orchestr předtím nehrál a bylo třeba ho nejdříve přesvědčit,“ říká o nahrávce Jakub Hrůša.

Nahrávka, za kterou převzal Hrůša ocenění, zahrnuje Symfonii č. 1 E dur Hanse Rotta, Mahlerovu skladbu Blumine a Brucknerovo Symfonické preludium.

Už před časem získal Hrůša za tuto nahrávku i cenu International Classical Music Award v kategorii Symfonická hudba.

Tři verze jedné symfonie. Dirigent Hrůša získal s Bamberskými symfoniky prestižní ocenění

Číst článek

Hrůša už dříve prodloužil své působení ve funkci šéfdirigenta Bamberských symfoniků. V čele předního německého orchestru, který řídí od sezony 2016/2017, setrvá do roku 2026.

Zároveň je hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a hlavní hostující dirigent u orchestru Národní akademie Svaté Cecílie (Accademia Nazionale di Santa Cecilia) v Římě. V květnu se stal čestným členem Královské akademie hudby (Royal Academy of Music) v Londýně. Před dvěma lety obdržel Cenu Antonína Dvořáka za propagaci české hudby v zahraničí a opětovně získal Cenu Anděl v kategorii klasické hudby.

Získáním Ceny Opus Klassik Hrůšova berlínská mise nekončí – ve čtvrtek, v pátek a v sobotu provede v německé metropoli oratorium Antonína Dvořáka Stabat mater. A to ve spolupráci s jedním z nejlepších světových orchestrů, s berlínskými filharmoniky.

Německé ceny Opus Klassik pro osobnosti a nahrávací počiny v oboru klasické hudby jsou udělovány v 27 kategoriích.

Odborná porota složená z recenzentů, zástupců nahrávacího průmyslu a uměleckých osobností vybírá z nahrávek, které jsou v distribuci na německém trhu a zároveň zaznamenaly výrazné ohlasy a obdržely superlativní kritiky v prestižních odborných periodikách.

Daniel Jäger, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme