Hvězda, kterou posloucháte a neznáte její jméno. Švéd skládá pod 650 pseudonymy a má miliardy přehrání

Tisíce písní, miliardy přehrání – a 650 pseudonymů. To je Johan Röhr, jeden z nejúspěšnějších hitmakerů současnosti, který ale působil až dosud v anonymitě. Že jde o sedmačtyřicetiletého Švéda, zjistil list Dagens Nyheter. Röhrovy skladby jsou součástí oblíbených playlistů s uklidňující a relaxační hudbou a v součtu mají víc poslechů než skladby kapel jako Abba nebo Metallica.

Praha/Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré piano (ilustrační foto)

Největší hitmaker současnosti má na platformě Spotify neuvěřitelných 15 miliard přehrání (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Maya Åström, Jason Larochelle, Xiaoming Chu, Juliusz Borkowska, Minik Knudsen, Mingmei Hsueh, Csizmazia Etel... To všechno jsou pseudonymy, pod nimiž na streamovací platformě Spotify publikuje hudbu Johan Röhr.

Že jde o jednoho interpreta, jehož skladby se objevují víc než stovce oblíbených playlistů s 62 miliony odběratelů, odhalil švédský list Dagens Nyheter. Röhr ale odmítl s listem hovořit a přál si zůstat nadále v anonymitě.

Proto o něm list zjistil jen to, že je mu 47 let, jako dítě zpíval ve sboru a účastnil se pěvecké soutěže, působil jako hudební režisér na turné několika popových hvězd a také stojí za několika jejich písněmi.

Jeho firma ve svém rekordním roce, kterým byl rok 2022, vydělala přes 32,7 milionu švédských korun, v přepočtu 70 milionů českých korun.

Röhr pod různými pseudonymy zveřejnil na Spotify celkem 2700 písní, které nasbíraly více než 15 miliard přehrání.

Pro srovnání, songy nejúspěšnější interpretky současnosti Taylor Swift měly koncem loňského roku celkem 26,1 miliardy přehrání. Britský zpěvák Elton John má na Spotify celkem 11,6 miliardy přehrání a švédská skupina Abba má 7,6 miliardy přehrání.

Jako úleva od stresu

Úspěch dlouho dobře utajeného skladatele spočívá v tom, že se jeho skladby objevují v mimořádně populárních relaxačních playlistech s názvy typu Hudba na letiště, Klidné piano nebo Úleva od stresu.

V playlistu Stress Relief, který má 1,5 milionu odběratelů, je Röhr podepsaný pod 41 skladeb z 270 zahrnutých nahrávek.

Jeho nejposlouchanější skladbou je melodie hraná na piano s názvem Twinkle Twinkle Little Star, kterou Röhr zveřejnil pod pseudonymem Adelmar Borrego. Posluchači si ji přehráli už čtvrtmilionkrát.

Lidé neposlouchají Röhrovu tvorbu proto, aby objevili novou hudbu. Hodí se jim ale jako kulisa při práci nebo před spaním. Playlisty, do kterých Röhr přispívá, jsou založené na doprovodné, nerušivé náladě.

Stejně jako Röhr postupují i další autoři. Jak píše Dagens Nyheter, ve Švédsku pracuje podobným způsobem 91 skladatelů, kteří se skrývají za 5700 uměleckými jmény a za sebou mají víc než 13 tisíc nahrávek.

„Zájem o hudbu, která je doporučena ke každodenní činnosti jako relaxace, soustředění nebo studium, roste. A tyto playlisty jsou vytvářeny tak, aby odpovídaly poptávce posluchačů,“ uvedla platforma Spotify pro deník The Guardian. Neuvedla ovšem, kolik jednotlivým umělcům za přehrání jejich děl vyplácí.

lov, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme